De van oorsprong Delftse startup Swapfiets begint in Nederland, België, Duitsland en Denemarken met Swapfiets for Business, een zakelijk fietsabonnement.

Het bedrijf is daarmee aan het voorsorteren op de bijtelling van 7 procent op zakelijke leasefietsen die vanaf 1 januari 2020 geldt. Vorige maand kondigde Gazelle-eigenaar Pon ook aan zich op deze markt te storten.

Swapfiets rekent voor dat werknemers met de nieuwe regeling voor 90 cent per maand op een omafiets, voor 1,10 euro per maand op een luxe stadsfiets en voor 7 euro per maand op een elektrische fiets kunnen rijden. Dit is het bedrag van de bijtelling voor privégebruik. De aanname is nu dat de werknemer alleen de bijtelling voor rekening krijgt en de werkgever het volledige leasebedrag betaalt.

Voor de werkgever gaat het bij de drie genoemde modellen om leasebedragen van respectievelijk 13,64 euro, 16,12 euro en 61,98 euro per maand, exclusief btw. De werkgever kan er natuurlijk ook voor kiezen om werknemers te laten (mee)betalen aan de leasekosten.

Groei leasefiets vanaf 2020

Swapfiets rekent zich alvast rijk en voorspelt een toename van het aantal mensen dat naar het werk fietst en de (lease)auto laat staan met 40 tot 50 procent, op basis van een onderzoek van onder andere RAI Vereniging, ANWB, de Fietsersbond en Natuur & Milieu.

Het zakelijke fietsabonnement kent net als de particuliere Swapfiets geen aanschafkosten, geen borg en is flexibel opzegbaar, ook wanneer er medewerkers bijkomen of weggaan.

Medewerkers hebben zo hun eigen Swapfiets en zijn er problemen, dan worden die bij het bedrijf, de medewerker thuis of in één van de Swapfiets winkels binnen een dag opgelost.

Lees ook: