Swapfiets – bekend van de blauwe voorband – groeit hard in binnen- en buitenland. De Nederlandse fietsabonnementendienst is nu actief in vier landen en telt naar eigen zeggen 124.000 leden.

Een deel van die vuurkracht is te verklaren door een kapitaalinjectie die investeringsmaatschappij Ponooc in het bedrijf heeft gedaan. Dat schrijft startup-nieuwssite Sprout op basis van een interview met Swapfiets-oprichter Steven Uitentuis op Fietsersbond.nl.

“Om uit te kunnen breiden naar nieuwe steden is er groeigeld nodig. Deze ondersteuning komt vanuit een duurzame investeerder Ponooc”, zo reageert Uitentuis per mail tegen Sprout.

De oprichter wil verder geen inkijkje geven in zijn keus om een deel van zijn bedrijf te verkopen aan een kapitaalkrachtige investeringsmaatschappij. “Swapfiets is geen onderdeel van Pon Holdings en blijft onafhankelijk opereren.”

Ponooc is de investeringstak van Pon Holdings (‘nauwe banden‘, zo zegt Ponooc zelf), het familieconcern dat opgericht werd door wijlen Volkswagen-importeur Ben Pon.

Pon Holdings importeert nog steeds alle Volkswagen-merken naar Nederland. Naast allerlei autogerelateerde bedrijven is Pon eveneens eigenaar van onder meer Gazelle en Greenwheels. Ponooc investeert in bedrijven die zich bezighouden met de energietransitie of actief zijn in de mobiliteitswereld.

Voor de oplettende lezer was het al langer duidelijk dat Ponooc bij Swapfiets ingestapt was. Op zijn eigen site presenteert de investeerder meerdere mijlpalen van de fiets-startup. Ook heeft het vorig jaar een extra injectie verschaft.

Hoe groot het belang precies is, wil Uitentuis niet zeggen. Saillant is dat het Fietsersbond-interview met de oprichter aanvankelijk vermeldde dat het ging om een meerderheidsbelang. Dat is later weggehaald uit het artikel.

Met Swapfiets kun je een fietsabonnement nemen voor 15 euro per maand. Studenten krijgen 3 euro korting. Het bedrijf is dan ook met name actief in studentensteden. Bij een defect komt er binnen 12 uur een fietsenmaker langs aan huis om de fiets met kenmerkende blauwe voorband te ‘swappen’.