Superrijke Chinezen, Russen en andere buitenlandse investeerders kopen steeds meer panden op in de binnenstad van Amsterdam. Het aantal investeringen is tussen de zomer van 2013 en die van 2014 opgelopen met 245 procent.

Dat meldt Het Parool op basis van cijfers van veilinghuis Christie’s en de Makelaarsvereniging Amsterdam. De superrijke kopers investeren wereldwijd in historische panden in binnensteden, terwijl ze daar nauwelijks zijn te vinden. Ze hebben nu ook Amsterdam ontdekt.

Volgens Het Parool gaat het niet alleen over de panden in de Amsterdamse binnenstad, maar over ‘Groot-Amsterdam’. Daar wordt bijvoorbeeld ook Vinkeveen toe gerekend. Zo werden dit voorjaar twee dure woningen in Vinkeveen door Chinesen gekocht.

‘Straatjes en parkjes achter hekken’

De komst van de superrijke buitenlandse kopers kan grote gevolgen hebben voor de uitstraling van de binnenstad, waarschuwt makelaar Barbara van der Grijp van het internationale kantoor Engel & Völkers in de krant. De buitenlandse kopers zijn bijna nooit in de panden te vinden, waardoor het karakter van de binnenstad verandert.

De makelaar waarschuwt de gemeente om beleid op de investeerders te ontwikkelen, omdat anders verbindingsstraatjes en parkjes achter hekken en muren zullen verdwijnen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl