Het dreigende succes van Model 3, de betaalbare elektrische auto van Tesla, leidt tot flinke onrust in de Tweede Kamer.

Een flinke meerderheid vreest dat leaserijders massaal voor de Model 3 kiezen, waardoor ze flinke belastingvoordelen kunnen krijgen in de vorm van een korting op de bijtelling.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt slingerde de discussie aan. Hij stelt dat de voordelige regels voor hybrides eerder ook al honderden miljoenen euro’s kostten. Hij wil daarom het lage bijtellingspercentage van vier procent flink omhoog gooien.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft toegezegd dat er een soort ‘noodrem’ komt voor als de situatie inderdaad uit de hand loopt. Als de elektrische auto’s daadwerkelijk enorm succesvol zijn, kan het laagste bijtellingspercentage omhoog worden geschroefd, zo schreef hij dinsdag aan de Tweede Kamer.

Model 3 in 2018 in Nederland

Wiebes had al toegezegd om de Tweede Kamer te informeren over het aantal verkochte elektrische auto’s, zodat de bijtellingsregels vanaf 2019 veranderd konden worden. Maar Model 3 wordt waarschijnlijk al in 2018 in Nederland geleverd. Wiebes zegt nu toe dat hij in het voorjaar van 2018 al een tussentijdse monitoring naar de Kamer stuurt over hoeveel auto’s er in 2017 zijn gekocht.

Als uit die tussentijdse telling blijkt dat er wel erg veel elektrische auto's worden verkocht, kan er ook aan de noodrem worden getrokken. Als de Tweede Kamer wil dat er wordt ingegrepen, wil Wiebes zo snel mogelijk een spoedwet indienen, zodat de bijtelling kan worden verhoogd.

Omtzigt wilde eigenlijk al direct de lage bijtelling van vier procent naar tien procent verhogen. Dat zou 60 miljoen op kunnen leveren in 2020. Maar Wiebes wil daar niet aan: hij wil elektrisch rijden juist graag stimuleren, en vindt dat er met de noodrem voldoende mogelijkheid is om in te grijpen.

Dat de Tweede Kamer zich zo'n zorgen maakt over Model 3 is niet zo gek; er is namelijk enorme belangstelling voor de auto, die sinds 31 maart besteld kan worden.

Analisten dachten dat er aan het eind van dit jaar rond de 170 duizend geïnteresseerden zouden zijn, maar in de eerste 24 uur werd dat aantal al bijna gehaald. Volgens de laatste cijfers is Model 3 wereldwijd  276.000 keer besteld.