Voormalig Microsoft-topman Steve Ballmer wil 2 miljard dollar betalen voor basketbalclub de Los Angeles Clippers. Donald Sterling, de eigenaar, moet de club verkopen vanwege zijn racistische uitspraken.

Ballmer won een biedingsstrijd van onder andere de entertainmenttycoon David Geffen. Die trok op met Oprah Winfrey en Laureen Powell , de weduwe van Steve Jobs. Zij boden 1,6 miljard dollar.

Toch is het nog niet helemaal zeker of Steve Ballmer de club in bezit krijgt. Donald Sterling stemde eerst in met de verkoop en gaf zijn vrouw Shelly opdracht het proces te leiden. Maar volgens zakenkrant  The Wall Street Journal gaat hij mogelijk toch de gedwongen verkoop aanvechten.

Update: Diverse media, zoals de BBC, melden inmiddels dat het bod wel degelijk is geaccepteerd door Shelly Sterling.

Gedwongen verkoop basketbalclub

De NBA, de organisatie die de basketbalcompetitie in de VS organiseert, heeft keihard ingegrepen nadat opnames van racistische uitspraken van Sterling in de publiciteit kwamen. Hij kreeg een boete van 2,5 miljoen dollar, mag nooit meer zich bij de competitie laten zien en moet dus zijn club verkopen. Dat laatste moest voor 3 juni.

Sterling is al drie decennia eigenaar van de club en maakt volgens Amerikaanse media een winst van 15.900 procent op zijn investering. Ballmer betaalt bijna vier keer zo veel als het vorige record dat voor een basketbalclub in de VS is betaald. Dat betrof de overname van de Milwaukee Bucks, eerder dit jaar voor 550 miljoen dollar.

Basketbalfan Ballmer

Ballmer is een basketbalfanaat. Nu hij sinds februari niet langer de baas is bij softwarereus Microsoft, heeft hij tijd voor andere zaken. En geld heeft hij genoeg: hij zou goed zijn voor een slordige 20 miljard dollar.

Ballmer moet overigens ook nog de goedkeuring krijgen van driekwart van de eigenaren van de NBA. Maar dat lijkt geen probleem zolang hij de Clippers maar in Los Angeles houdt.

Vorig jaar blokkeerde de NBA een overnamepoging van de Sacramento Kings omdat het consortium waar Ballmer toen deel van uitmaakte, de club naar Seattle wilde verhuizen - op een steenworp afstand van Microsofts hoofdkantoor in Redmont.

Lees ook:

Sorry Louis, maar Real Madrid is de grootste club ter wereld

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl