Philips heeft in de eerste drie maanden van 2015 de winst zien dalen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, ondanks de rugwind die de sterke dollar bood. De medische tak blijft een zorgenkindje.

Philips ziet verbetering in de omzet en orderinstroom bij zijn medische divisie, maar hoge investeringen en aanhoudend lastige marktomstandigheden staan vooralsnog een herstel van de winstgevendheid in de weg. Dat zei topman Frans van Houten dinsdag in een toelichting op de eerstekwartaalcijfers van het elektronicaconcern.

Philips Healthcare, in omzet het grootste bedrijfsonderdeel, kampt met de naweeën van een min of meer gedwongen sluiting van zijn fabriek voor medische scanapparatuur in Cleveland. Daar had de Amerikaanse toezichthouder FDA onvolkomenheden in het productieproces gevonden. De afgelopen maanden is fors geïnvesteerd in verbetering van de kwaliteitscontrole, zei Van Houten.

Verder drukten de kosten van overnames en reorganisaties de winstgevendheid omlaag. Daar komt bij dat de Amerikaanse zorgmarkt door nieuwe wetgeving en de daaraan gepaard gaande consolidatie van ziekenhuizen nog altijd nauwelijks groeit. Ook is de economische groei in China flink afgezwakt, terwijl in Europa slechts sprake is van een pril herstel, aldus de topman.

Philips is door de problemen bij Healthcare achter komen te lopen bij het halen van de financiële doelen voor volgend jaar. Sinds het concern daar eind januari voor waarschuwde is op dat vlak niets veranderd, zei Van Houten. Voor de splitsingplannen van Philips heeft dat volgens de topman geen gevolgen. Het bedrijf stuurt nog altijd aan op een beursgang van de verlichtingsdivisie in 2016.

Consumentenproducten Philips profiteren van economisch herstel

De consumententak van Philips, producent van bijvoorbeeld scheerapparaten, elektrische tandenborstels en huishoudelijke apparatuur, zag de omzet afgezien van wisselkoerseffecten met 10 procent groeien. Ook de winstmarge op die producten nam toe. Bij de verlichtingstak was gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten sprake van een daling van de omzet en winst.

Philips zag de totale opbrengsten met 14 procent toenemen tot 5,3 miljard euro. Dat was grotendeels te danken aan gunstige wisselkoerseffecten. Door de sterke dollar wordt omzet die Philips in deze valuta boekt omgerekend in euro's meer waard.

Wanneer het valuta-effect eruit wordt gefilterd, blijft een omzetgroei over van 2 procent.Van Houten noemde die toename ,,bemoedigend''.

Het bedrijfsresultaat (ebita) daalde van 253 miljoen naar 240 miljoen euro. Onder de streep resteerde een nettowinst van 100 miljoen euro, tegen 137 miljoen euro een jaar eerder.

Cijfers Philips meevaller?

De resultaten van Philips zijn ,,een flinke meevaller'', zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen dinsdag. Met name de autonome omzetgroei van 10 procent bij de divisie voor consumentenproducten noemde hij ,,indrukwekkend''.

De winstgevendheid stond weliswaar onder druk, maar minder sterk dan werd verwacht, aldus Versteeg. Hij wees hij er verder op dat de orderontvangst bij de medische divisie weer aan begint te trekken, en dat Philips ook voor de rest van het jaar een bescheiden omzetgroei voorspelt.

,,Ik ben blij verrast'', concludeert Versteeg.  Zelf hanteert wel hij het advies 'niet aanbevolen', met name in verband met zorgen over de groeiperspectieven voor de zorgtak in China.

Analist Hans Slob van Rabobank wees ook op de sterke groei van de consumentenproducten. Hij vond de ontwikkelingen bij de onderdelen licht en medisch echter tegenvallen. De totale onderliggende omzetgroei van 2 procent was wel aanzienlijk beter dan de krimp met bijna 1 procent die had ingetekend.

Beleggers reageerden dinsdag  in eerste instantie negatief op de cijfers van Philips en stuurden het aandeel 1,5 procent omlaag.

bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl