Er zijn afgelopen jaar wereldwijd 126 wolkenkrabbers hoger dan 200 meter gebouwd en maar liefst 15 daarvan staan in de Chinese stad Shenzhen.

En dat is niet de enige stad in China waar het flink de lucht in ging: ook in Chonqing (8), Nanjing (3), Xiamen (3) en Taiyuan verrezen de nodige nieuwe wolkenkrabbers, blijkt uit een jaaroverzicht van skyscrapercenter.com.

Shenzhen is al voor het vierde jaar op rij wereldkampioen wolkenkrabbers bouwen en staat bekend als het Silicon Valley van China, vooral dankzij het feit dat techreus Huawei er gevestigd is.

Nog maar veertig jaar geleden was het een vissersdorp van zo’n 30.000 inwoners, maar inmiddels is Shenzhen uitgegroeid tot een miljoenenstad waar je volgens de VRT een stijve nek krijgt van het staren naar de ontelbare wolkenkrabbers.

Op gepaste afstand van Shenzhen staat Dubai met negen voltooide wolkenkrabbers, gevolgd door New York waar de huidige Amerikaanse president Donald Trump zoveel hoge gebouwen heeft neergezet, en de Chinese stad Chonqing. In beide steden kwamen er acht wolkenkrabbers bij.

Infographic: The Cities Building The Most Skyscrapers | Statista

Als we kijken naar wolkenkrabbers die nóg hoger zijn dan 200 meter, dan was 2019 het meest productieve jaar ooit. Er werden 26 wolkenkrabbers hoger dan 300 meter gebouwd, meldt skyscrapercenter.com. In 2018 waren dat er nog 18. De hoogste wolkenkrabber van afgelopen jaar werd gebouwd in Tianjin en is 530 meter hoog.

In totaal verbroken vijf wolkenkrabbers afgelopen jaar het record van het hoogste gebouw van hun land: het Lakhta Center in Sint-Petersburg, De Leonardo in Johannesburg, de Altair in Colombo, de Infinity Coast Tower in de Braziliaanse stad Balneário Camboriú en de Grote Moskee van Algiers.

New York mag dan niet meer vooroplopen met de meeste of de hoogste wolkenkrabbers ter wereld, de Amerikaanse miljoenenstad krijgt wel de smalste wolkenkrabber ter wereld. Aan de zuidkant van Central Park verrijst De Steinway Tower. Die is 435 meter hoog en dat komt neer op 24 keer de breedte van het gebouw, want die bedraagt ongeveer 18 meter. Er is slechts één appartement per verdieping.

Lees meer over wolkenkrabbers: