• Tesla heeft tijdens het speciale evenement Battery Day laten zien hoe ze de prijs van accu’s wil gaan halveren.
  • De nieuwe, grotere cilindervormige accu, de 4680, levert vijf keer meer meer energie en zes keer meer vermogen. Ze moeten voor 16 procent meer bereik zorgen.
  • Deze accu’s worden geproduceerd in een nieuwe fabriek in de buurt van de fabriek in het Californische Fremont.
  • Een betaalbare elektrische auto van 25.000 dollar (ruim 21.400 euro) laat volgens topman Elon Musk nog drie jaar op zich wachten. Deze zal wel helemaal zelfrijdend zijn.

Tesla-topman Elon Musk heeft uit de doeken gedaan hoe de maker van elektrische auto’s accu’s gaat maken die krachtiger zijn, langer meegaan en maar de helft kosten in vergelijking met de huidige accu’s.

Musk sprak dinsdagavond tijdens het evenement Battery Day in Fremont, waar hij in een soort drive-in-setting aandeelhouders toespraak in een hal met Tesla Model 3’s.

De nieuwe, grotere cilindervormige accu, de 4680 genoemd, zal vijf keer meer energie leveren, zes keer meer vermogen hebben en voor 16 procent meer bereik zorgen, vertelde Musk. “We hebben nog geen betaalbare auto. Daar werken we aan voor de toekomst. Maar we moeten de kosten voor de accu’s terugbrengen.”

Tesla gaat de nieuwe accu’s produceren in een nieuwe fabriek in de buurt van de fabriek in Fremont in Californië, die tegen het einde van 2021 een geplande productie van 10 gigawatt uur per jaar moet bereiken.

Tesla heeft nu samen met partner Panasonic een productiecapaciteit van 35 gigawatt-uur in de 'gigafabriek' voor accu's in Nevada.

Foto: Elon Musk tijdens Battery Day.

'Over drie jaar betaalbare Tesla die zelfrijdend is'

Musk zei verder dat de betaalbare elektrische auto van 25.000 dollar (21.400 euro) nog drie jaar op zich laat wachten. "Het is altijd onze droom geweest", zei hij. "We zijn ervan overtuigd dat we over drie jaar een betoverende elektrische auto van 25.000 dollar kunnen maken, die ook nog eens volledig zelfrijdend is."

Tijdens het evenement is ook een snellere versie van de Model S aangekondigd. De Tesla Model S Plaid heeft drie motoren die samen goed zijn voor 1100 pk. Van 0 naar 100 kilometer per uur kan in 2,1 seconden, de topsnelheid is 322 kilometer per uur. Het bereik is meer dan 830 kilometer.

De auto zal aan het einde van 2021 beschikbaar zijn en is vanaf zo'n 120.000 euro te koop.

Hoewel Tesla een groei van 30 tot 40 procent in de bestellingen kent dit jaar en verwacht in 2020 36 procent meer auto's te verkopen dan in 2019, zakte het aandeel in de aanloop naar 'Battery Day' al 5,6 procent.

De berichten van Musk dat de productie van de nieuwe goedkopere accu's en van de betaalbare elektrische auto nog enkele jaren op zich laat wachten, zorgden ervoor dat Tesla nabeurs nog eens 6,9 procent zakte.

LEES OOK: De koers van het aandeel Tesla is een ‘gigantisch kaartenhuis’ dat op instorten staat, zegt een ervaren beursstrateeg