• De gehele oppositie in de Tweede Kamer steunt een motie van afkeuring tegen staatssecretaris Barbara Visser van Defensie.
  • Visser ligt onder vuur vanwege het afblazen van de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen.
  • Ze ging in het Kamerdebat meerdere malen diep door het stof, zo zeer zelfs dat Kamervoorzitter Arib haar opriep het zakelijk te houden.

Alle oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben donderdag hun afkeuring uitgesproken over de afgeblazen verhuizing van de marinierskazerne naar Zeeland. Door de manier waarop de regering te werk is gegaan heeft “het vertrouwen van de regio in het kabinet als bestuurlijke partner grote schade opgelopen”, stellen de indieners van de motie van afkeuring.

De Kamer was eerder op de dag zeer fel op staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) en de gang van zaken rond de marinierskazerne. De motie van afkeuring haalde geen meerderheid, omdat bij zowel oppositie- als coalitiepartijen Kamerleden ontbraken. Uiteindelijk stemden 63 leden voor de motie, 67 waren tegen.

Een motie van afkeuring geldt als een minder zwaar middel dan een motie van wantrouwen, maar toch betekent de stemming van de Kamer een flinke deuk voor Visser en het kabinet. Eerdere moties van afkeuring leidden soms tot het aftreden van bewindslieden of zelfs het hele kabinet.

Visser trekt die conclusie echter niet, zegt ze. Ze blijft zitten en vat het Kamerdebat en de afloop ervan op als “een stevig signaal waarmee ik aan de slag ga”.

Het spande erom bij de stemming, omdat de coalitie waarop het kabinet steunt geen meerderheid meer heeft. Als iedereen aanwezig zou zijn geweest, hadden de stemmen gestaakt. En telden de regeringspartijen één afwezige meer dan de oppositie, dan was de motie aangenomen.

Excuses van Visser

Visser bood eerder op de dag excuses aan in de Tweede Kamer aan de Zeeuwen en aan de Kamer voor haar handelen in de kwestie van de verhuizing van de marinierskazerne in Doorn. Deze verhuizing naar Vlissingen gaat niet door en dat heeft Visser te lang voor zich gehouden, erkende ze.

Een tijd lang heeft de bewindsvrouw haar twijfels voor zich gehouden over de verhuizing, na kritische signalen uit het Korps Mariniers. "Als ik erop terugkijk, zie ik dat ik Zeeland en de Kamer mee had moeten nemen in de twijfels", aldus Visser in een emotionele verklaring. Ze begrijpt dat de Zeeuwen "teleurgesteld, boos, zijn. Ik kan allerlei kwalificaties bedenken. Dat realiseer ik me. Ik wil daarom ook naar u toe mijn excuses aanbieden."

"Ik vond niet dat ik lichtzinnig mijn twijfels kon uitspreken, zonder te weten of er alternatieven waren", legt de staatssecretaris uit. Ze was bang dat ze "emotie, twijfel en onrust" zou oproepen. Maar dat is juist gebeurd nadat ze haar twijfels zo lang geheim heeft gehouden, aldus Visser.

Visser ging tijdens het debat naar de smaak van Kamervoorzitter Khadija Arib zelfs iets te vaak door het stof. "Laten we het even zakelijk houden", merkte ze op een gegeven moment op

Kamerleden waren erg kritisch. 50PLUS-leider Henk Krol vraagt zich af: "Kan ik in de toekomst vertrouwen op deze staatssecretaris dat ze nooit meer zó regentesk handelt?" Kees van der Staaij (SGP) hield Visser in het debat voor Visser dat Zeeuwse bestuurders zeggen dat de bewindsvrouw tot het laatste moment heeft ontkend dat er naar alternatieven werd gekeken.

Maar volgens de staatssecretaris heeft ze "een ontwijkend antwoord" gegeven, maar ze erkent dat ze daarmee de Zeeuwen "op het verkeerde been" heeft gezet.