Als je probeert om spieren op te bouwen of slanker te worden, kan te weinig eten je vooruitgang ernstig vertragen, volgens een sportdiëtist.

Te weinig eten is een van de meest voorkomende fouten voor mensen die spieren proberen op te bouwen, zegt Angie Asche, een deskundige voedingsdeskundige bij Centr, een fitness- en voedingsapp gemaakt door de acteur Chris Hemsworth.

“Voor spiergroei moet je in een calorieoverschot zitten. Mensen proberen vaak in een tekort op te bouwen en dat is erg moeilijk”, vertelt ze aan Business Insider.

Zelfs als je lichaamsvet wilt verliezen, wat wel een calorietekort vereist, kan te veel snijden in calorieën ervoor zorgen dat je spieren verliest. Dit gebeurt dan in plaats van spieren te behouden terwijl je vet verbrandt.

Wees alert op duidelijke tekenen dat je lichaam niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Gebruik ze als een hulpmiddel om te weten wanneer je meer moet eten en dus beter kunt groeien, zegt Asche.

Voortdurend aan eten denken kan betekenen dat je niet genoeg eet

Het duidelijkste teken dat je niet genoeg eet, is een aanhoudend hongergevoel en de overheersende gedachte aan eten, aldus Asche.

Het lijkt misschien vanzelfsprekend om te eten als je honger hebt, maar druk om een bepaald gewicht of esthetiek te bereiken kan je ervan weerhouden om op de juiste manier te eten.

"Je moet dat denkproces echt herzien", zegt ze.

Als vetverlies je doel is, is een beetje honger onvermijdelijk, maar het zou je gedachten niet mogen overheersen en de concentratie op andere zaken niet in de weg moeten staan, zegt Asche.

Let ook op het soort voedsel waar je trek in hebt en zorg ervoor dat je geen koolhydraten, vetten of eiwitten schrapt. Dat zijn immers allemaal belangrijke macronutriënten voor fitness.

"Koolhydraten en eiwitten zijn de belangrijkste voedingsstoffen. Vet is belangrijk voor calorieën."

Te weinig eten kan leiden tot slaapproblemen of intense hongergevoelens 's nachts

Hongergevoelens en fixatie op voedsel kunnen vooral problematisch zijn voor het slapen gaan. Ze kunnen ervoor zorgen dat je slaap verliest, zegt Asche.

Goede slaap is cruciaal voor je spieren, conditie en algemene gezondheid. Experts adviseren zeven tot acht uur per nacht.

Lage energie gedurende de dag kan een waarschuwingsteken zijn

Volgens de sportdiëtist is aanhoudende vermoeidheid zonder duidelijke reden een andere manier waarop je lichaam aangeeft dat het meer voedingsstoffen nodig heeft.

Het is normaal om overdag een dipje in je energie te hebben, maar als je je vaak lusteloos voelt, kun je overwegen om je calorie-inname te verhogen.

Het moeilijk volhouden van een workout is een symptoom van te weinig eten

Als je plotseling geen energie meer hebt tijdens een training, kan het zijn dat je lichaam je niet meer kan bijbenen. Dat kan komen doordat je te veel traint of niet genoeg eet, zegt Asche.

Nogmaals, het soort voedsel kan een belangrijke factor zijn - als je regelmatig traint, kun je baat hebben bij het hebben van koolhydraatrijk voedsel zoals fruit om snelle energie te leveren voor trainingen .

"Mensen gaan ervan uit dat ze geen koolhydraten nodig hebben omdat ze geen atleet zijn. We hebben de neiging om te onderschatten waarom we koolhydraten nodig hebben, zelfs als recreatieve atleten", beweert Asche.

Als je niet goed herstelt van de training, moet je misschien meer eten

Te weinig eten kan ook het spierherstel en groei na de training verstoren. Een teken aan de wand is het gevoel van vermoeidheid of spierpijn die langer aanhoudt dan normaal.

"Misschien voel je veel langer spierpijn dan je zou moeten", zegt Asche.

Een voedseldagboek kan een nuttig hulpmiddel zijn om te evalueren hoeveel je eet in vergelijking met je regelmatige activiteit om te zien of je in balans bent, zegt ze.

Verlies van menstruatie is een ernstig teken van te weinig calorieën

Voor atleten die menstrueren, is het verliezen van je menstruatie een belangrijke rode vlag. Chronisch te weinig eten kan een ravage aanrichten in je hormonen, vooral voor atleten. Het uitblijven van een normale menstruatie is dus reden om met een arts te praten.

Meer over sport en voeding lezen? Check deze artikelen: