Al de aanbevolen beweging in het weekend proppen kan net zo goed een vroegtijdige dood voorkomen als elke dag bewegen. Dit blijkt uit een onderzoek dat op 5 juli werd gepubliceerd in het medische tijdschrift JAMA Internal Medicine.

Onderzoekers van verschillende universiteiten, waaronder het Amerikaanse Harvard en de Federale Universiteit van São Paulo in Brazilië, analyseerden gegevens van bijna 351.000 Amerikaanse volwassenen die tussen 1979 en 2013 werden ondervraagd.

Ze vergeleken hun bewegingsgewoonten met de kans om te sterven aan oorzaken als kanker en hartziekten. Hiermee probeerden ze in kaart te brengen of bepaalde bewegingspatronen beter waren voor een lang en gezond leven.

De onderzoekers ontdekten dat mensen die veel beweging kregen, minder kans hadden om vroegtijdig te sterven dan hun stilzittende leeftijdsgenoten. Dit is ongeacht of ze door de week sportten of in het weekend trainden.

Volwassenen hebben 150 tot 300 minuten per week matige lichaamsbeweging nodig, zoals stevig wandelen of werken in de tuin. Of 75 tot 150 minuten intensieve lichaamsbeweging, zoals hardlopen, inspannende wandelingen, zware lasten dragen of fitnesslessen, luidt de richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie.

In de studie wordt gesproken over zogenaamde 'weekend warriors', mensen die tenminste de minimale aanbevolen dosis lichaamsbeweging halen door op twee of minder dagen te trainen. De gezondheidsvoordelen die zij hieruit halen, zijn vergelijkbaar met die van deelnemers die drie of meer dagen per week trainen, merkten de onderzoekers op.

De bevindingen suggereren dat het niet uitmaakt hoeveel dagen je beweegt, als je maar een bepaalde hoeveelheid beweging krijgt.

Gezondheidsvoordelen uit beweging zijn onder meer een lager risico op chronische ziekten, een beter humeur en een sterker immuunsysteem, of je nu één keer 20 minuten wandelt of een paar lange wandelingen per week maakt.

Hoewel in de studie niet werd onderzocht welk type lichaamsbeweging het beste is voor de gezondheid, biedt een combinatie van cardio- en krachtraining wellicht de meeste gezondheidsvoordelen voor het hart, de stofwisseling en het algehele welzijn, blijkt uit eerder onderzoek.

Lees meer over gezondheid: