Als je strakke buikspieren wilt, hoef je volgens atleet Hunter McIntyre niet per se urenlang crunches, sit-ups en planks te doen.

Gewichtheffen, wandelen en goed eten kan al genoeg zijn, vertelt McIntyre aan Insider.

McIntyre won op 4 mei het Elite Hyrox World Championship en is wereldrecordhouder voor het evenement, dat hardlopen combineert met functionele fitnessbewegingen zoals lunges, burpees en sledetrekken.

De Amerikaanse atleet zegt dat hij gelooft dat je niet hoeft te kiezen tussen uithoudingsvermogen en kracht, en dat in vorm komen eenvoudig moet zijn.

McIntyre doet niet aan buikspieroefeningen

Hunter McIntyre tijdens een evenement. Foto: Erik Wittkopf

McIntyre heeft een six-pack, maar hij doet zelden speciale core-oefeningen - hij concentreert zich meer op het versterken van zijn rug en achterwerk om zijn lichaam niet te overbelasten tijdens wedstrijden, zegt hij.

Zichtbare buikspieren komen erop neer dat je slank genoeg moet zijn en dat komt vooral door je dieet, zoals diëtisten en persoonlijke trainers eerder aan Insider vertelden.

"Als je buikspieren wilt zien, moet je daar in de keuken voor zorgen," zegt McIntyre. 

Om gezond en duurzaam af te vallen, moet je streven naar een klein calorietekort.

Hard trainen en veel wandelen

Om buikspieren op te bouwen raadt McIntyre aan om een paar keer per week "heel hard" te trainen. 

"Ik probeer je niet af te schrikken, maar train met intensiteit, met gewicht dat je uitdaagt, en ren op de loopband sneller dan waar je je comfortabel bij voel", zegt McIntyre.

Het hebben van een sterke core is belangrijk om blessures te helpen voorkomen, en er zijn verschillende manieren om het te versterken: oefeningen zoals squats en deadlifts vereisen core engagement, en machines zoals de roeimachine concentreren zich ook op buikspieren.

Buiten de sportschool raadt McIntyre wandelen aan, wat volgens deskundigen kan helpen bij gewichtsverlies door calorieën te verbranden, terwijl het ook gezondheidsvoordelen biedt zoals een verbeterde immuunfunctie en een verminderd risico op hart- en vaatziekten.

Uiteindelijk zal bewegen, op welke manier dan ook, je helpen in vorm te komen, aldus McIntyre. 

Als je geen toegang hebt tot de sportschool, raadt hij aan wat gewicht in een rugzak te stoppen en een heuvel op en af te lopen, te tuinieren of push-ups en squats te doen terwijl je tv kijkt.

"Zolang je beweegt, ga je de goede kant op," zei McIntyre.

Je buikspieren in vorm

Hoewel het verliezen van vet op je buik door middel van een dieet cruciaal is voor het tonen van buikspieren, kan het opbouwen van de spieren zelf helpen om ze te tonen, zoals lichaamsbouwcoach Cliff Wilson en bodybuilder Sunny Andrews eerder aan Insider vertelden.

Om dit te doen, raden ze oefeningen aan zoals hanging leg-raises en cable crunches. Voeg ook gewichten toe aan oefeningen en pas progressieve overbelasting toe, aldus Wilson.

Stel jezelf doelen

Hunter McIntyre op Hyrox in mei 2022. Foto: Erik Wittkopf

McIntyre raakte als tiener de weg kwijt, werd uit verschillende afkickklinieken gegooid en worstelde om een doel te vinden, zegt hij.

Deze ervaring leerde hem hoe belangrijk het is om jezelf te pushen en doelen te stellen. "Ik denk dat het belangrijk is voor mensen om altijd een taak te hebben of iets dat ze willen bereiken", geeft hij aan.

Op fitnessgebied hoeft dat niet extreem te zijn, het kan ook zijn dat je spontaan een flink stuk gaat lopen met je kinderen, aldus McIntyre. "Als je actief bent, zorgt dat ook voor een lichaam dat er goed uitziet."

LEES OOK: Deze bureaustoel traint je buikspieren terwijl je zit