Een simpele evenwichtstest bij oudere volwassenen kan een goede voorspeller zijn voor serieuze gezondheidsproblemen, zo blijkt uit een recent gepubliceerd onderzoek in The British Journal of Sports Medicine.

In het door wetenschappers van de Braziliaanse Clinimex Exercise Medicine Clinic geleide onderzoek is bij ruim 1.700 Brazilianen van tussen de 51 en 75 jaar oud gekeken naar hun evenwicht. Ze moesten proberen 10 seconden op één been te blijven staan, zonder ergens tegenaan te leunen.

De onderzoekers ontdekten dat de deelnemers die dat niet konden, 84 procent meer kans hadden binnen tien jaar te overlijden dan degenen die de test wel konden volbrengen. En hoe ouder de deelnemers waren, hoe meer problemen ze hadden met de test. Van de mensen van begin vijftig lukte het slechts 5 procent niet, maar van de mensen tussen de 70 en 75 jaar slaagde meer dan de helft niet.  

In het onderzoek is wel het verband vastgesteld tussen evenwicht en het risico op vroegtijdig overlijden, maar niet gekeken naar de oorzaak van dat risico. Ook is niet gekeken naar andere factoren als eetgewoonten en beweging, roken, medicijngebruik of andere zaken die invloed kunnen hebben op het evenwicht.

De deelnemers die niet 10 seconden op één been konden staan hadden vaak een slechtere algehele gezondheid en kampten vaker met hartproblemen, een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol en diabetes.

Maar toch kan een evenwichtstest, samen met andere routinetests, een makkelijke en goedkope manier zijn om gezondheidsrisico's te ontdekken, zo stellen de onderzoekers. 

Evenwicht is een belangrijk onderdeel van de algehele fitheid, samen met aeroob uithoudingsvermogen, spierkracht en mobiliteit. Simpele oefeningen die je thuis kan uitvoeren kunnen helpen je evenwicht te verbeteren, zoals bijvoorbeeld op je tenen staan, de flamingohouding en opstaan zonder handen.  

LEES OOK: Bij diepe slaap verwijdert je lichaam gifstoffen uit je hersenen – dit zijn 5 manieren om daar meer aan toe te komen