• De beurs speelt in blessuretijd en stevent af op een correctie, zegt de bekende Amerikaanse hoogleraar finance Jeremy Siegel.
  • Siegel denkt dat de beurs een stap terug moet doen op het moment dat de Amerikaanse centrale bank de monetaire steun via de aankoop van obligaties gaat beperken.
  • Naar verwachting gaat de Federal Reserve op niet al te lange termijn de aankoop van obligatieleningen matigen.

Beurzen in de Verenigde Staten en elders blijven hangen rond recordniveaus, maar stijgen niet heel hard meer.

Aandelenmarkten hebben na de coronacrash sinds maart 2020 een enorm herstel geboekt en zijn tot de zomer van 2021 blijven stijgen.

Maar een correctie lijkt onvermijdelijk om de aandelenmarkten in balans te brengen en klaar te maken voor een nieuwe periode van koersstijgingen. Dat zei de Amerikaanse hoogleraar finance Jeremy Siegel dinsdag tegen nieuwszender CNBC.

“We spelen in blessuretijd, vlak voor een correctie”, gaf Siegel aan. “Hiermee is overigens niet gezegd dat de huidige bullmarkt voorbij is.”

Volgens Spiegel zitten aandelenmarkten dicht bij een moment waarop er een 'reset' plaats gaat vinden. De auteur van het boek 'Stocks for the Long Run' heeft het niet over een beurscrash, maar over een beperkte terugval van aandelenkoersen.

Bij een correctie gaat het meestal om een koersdaling vanaf een piekniveau van maximaal zo'n 20 procent.

De brede Amerikaanse S&P 500-index is dit jaar bijna 20 procent gestegen, geholpen door sterk winstherstel van beursgenoteerde bedrijven. Amerikaanse beurzen zijn vrijwel in een rechte lijn omhoog gegaan. Er is nog geen correctie geweest van meer dan 5 procent vanaf piekniveaus.

Het is uitzonderlijk dat beurzen zolang onafgebroken stijgen zonder een correctie op enig moment.

Beleggers leunen zwaar op de het goedkoopgeldbeleid van centrale banken en kijken dus ook uit naar wijzigingen op dit punt. Naar verwachting gaat de Federal Reserve op niet al te lange termijn de aankoop van obligatieleningen, waarmee goedkoop geld in het financiële systeem wordt geïnjecteerd, matigen.

Siegel zegt hierover: "Dit kan ervoor zorgen dat techaandelen een adempauze moeten nemen en dat cyclische aandelen en aandelen van kleine bedrijven het wat beter gaan doen."

LEES OOK: AEX breekt even door 800 punten – ASML trekt nog steeds de kar