Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX lanceerde dinsdag een nieuwe gloednieuwe raket op haar eerste reis. De vuurdoop is ook een publiciteitsstunt, want een knalrode Tesla Roadster ‘bemant’ de raket van Space X.

De flamboyante Musk is oprichter en CEO van zowel Tesla als SpaceX.

Onderweg moet het lied Space Oddity van David Bowie uit de speakers klinken, hoewel daar in het luchtledige van de ruimte niet veel van te horen zal zijn. Achter het stuur zit een pop, Starman. De raket steeg onder luid gejuich op vanaf ruimtebasis Cape Canaveral in Florida.

De auto zal rond de zon draaien, tussen de aarde en Mars. Op het verste punt zal hij 400 miljoen kilometer van de aarde verwijderd zijn. In de ruimte wordt de Tesla Roadster ‘de snelste auto ooit’, met een snelheid van ongeveer 42.000 kilometer per uur.

Elon Musk, baas van zowel Tesla als SpaceX toont zijn Tesla Roadster die een ruimtereis gaat maken. Foto: EPA

De Falcon Heavy is de sterkste draagraket in een halve eeuw. De nieuwe raket moet helpen om mensen weer verder in de ruimte te brengen, in de toekomst mogelijk zelfs naar Mars.

Bij een testvlucht is de kans op ongelukken groot. Dan mag er geen cruciale satelliet verloren gaan, en al helemaal geen mensenleven. Daarom worden zulke raketten geladen met ballast. Meestal is dat beton, maar voor deze vlucht koos Musk voor zijn eigen auto.

Om los te komen van de grond heeft de raket 27 motoren, die evenveel kracht hebben als achttien Boeings 747. Toen de taak van de zogeheten boosters erop zat, keerden ze voorzichtig terug naar de aarde, waar ze veilig landden op Cape Canaveral, klaar voor hergebruik.

Bekijk de beelden van de lancering van de Falcon Heavy hieronder: