Het aantal downloads van de app van satellietsysteem Starlink is de afgelopen dagen flink toegenomen in Oekraïne. Dit komt voornamelijk doordat topman Elon Musk van SpaceX ontvangstapparatuur voor Starlink naar het land stuurde

In Apple’s App Store en Google’s Play Store was Starlink de meest gedownloade gratis app op zondag. Op die dag werd de software ongeveer 21.000 keer gedownload, meldt onderzoeksbureau Sensor Tower aan Insider. Volgens het bedrijf kwamen de meeste downloads uit Oekraïne.

Op zondag stond de app van Starlink bovenaan de lijst van gratis iPhone-apps in de Oekraïense App Store, aldus Sensor Tower. Op maandag stond de app nog lange tijd bovenaan, maar tegen het einde van de dag moest het die positie inleveren voor Air Alarm, een app die gebruikers waarschuwt voor luchtaanvallen.

Musk stuurde ontvangstapparatuur voor Starlink naar Oekraïne, nadat vice-premier Mykhailo Fedorov hem daar op 26 februari om had gevraagd. Op dat moment verstoorde de Russische invasie de internetdiensten in Oekraïne.

Musk zei later dat Starlink was geactiveerd in Oekraïne en beloofde dat er meer ontvangstzenders op komst waren.

Op 1 maart tweette Fedorov een foto die een vrachtwagenlading van Starlinkapparatuur leek te tonen. Hij zei dat de ontvangstboxen in Oekraïne waren aangekomen. Afgelopen week tweette Fedorov dat een andere zending van Starlinkapparatuur was aangekomen.

Nadat de eerste zending van Starlinkapparatuur twee weken geleden aankwam, is de app van Starlink ongeveer 76.000 keer in Oekraïne geïnstalleerd. Dat is een stijging van 280 procent ten opzichte van de voorgaande periode van twee weken, volgens Sensor Tower.

Musk sprak zijn steun uit voor Oekraïne in de voortdurende oorlog.

Op maandag plaatste Musk een bizarre tweet waarin hij zelfs de Russische president Vladimir Poetin uitdaagde tot een tweegevecht. "Inzet is Oekraïne," tweette Musk in een mix van cyrillisch schrift en Engels. Hij tagde het officiële Twitter-account van het Russische presidentschap in een vervolgtweet en schreef in het Russisch: "Ga je akkoord met dit gevecht?"

LEES OOK: Elon Musk zegt dat SpaceX z’n Starship-megaraket dit jaar voor het eerst in een baan rond de aarde lanceert