• Elon Musk weerspreekt de kritiek op zijn Starlink-satellietenproject, dat te veel ruimte in de ruimte in beslag zou nemen.
  • Het hoofd van het Europees ruimteagentschap Josef Aschbacher stelt dat Musk de regels “maakt” voor de nieuwe commerciële ruimte-economie.
  • Intussen heeft ruimtevaartbedrijf SpaceX van Musk in een nieuwe financieringsronde ruim 337 miljoen dollar opgehaald bij investeerders.
  • Lees ook: Elon Musk zegt dat SpaceX binnen maximaal 10 jaar mensen naar Mars zal brengen

Elon Musk spreekt de kritiek op zijn Starlink-satellietenproject tegen. Het project zou te veel ruimte in de ruimte in beslag nemen.

Musk wees in de Britse krant Financial Times beweringen van de hand dat de satellieten concurrentie in de ruimte zouden verdringen. Volgens de miljardair is de ruimte enorm groot en is er ruimte voor tientallen miljarden satellieten.

Onder andere China klaagde over het satellietennetwerk van Musk. Het Chinese ruimtestation zou moeite hebben om de vele satellieten te ontwijken om zo botsingen in de ruimte te voorkomen. Daarbij werd gerept van een stapel ruimteafval en ruimteoorlogsvoering.

Het hoofd van het Europees ruimteagentschap Josef Aschbacher beweerde eerder al dat Musk de regels “maakt” voor de nieuwe commerciële ruimte-economie. Aschbacher waarschuwde dat Musk haast heeft om duizenden communicatiesatellieten te lanceren. Daardoor zouden minder radiofrequenties en omloopbanen beschikbaar zijn voor alle anderen.

Musk is het daar niet mee eens. "De ruimte is gewoon enorm groot, en satellieten zijn heel klein," zei hij tegen FT. "Dit is niet een situatie waarin we effectief anderen blokkeren op welke manier dan ook."

SpaceX heeft inmiddels 1900 satellieten in een baan rond de aarde gebracht voor Starlink. Daarmee wil het bedrijf van Musk breedbandinternet kunnen aanbieden in afgelegen gebieden. Starlink wil onder meer op prijs kunnen concurreren met aanbieders van bekabelde internetverbindingen. Er is heel veel geld mee gemoeid. Musk schatte eerder dat de totale investeringskosten tussen de 20 en 30 miljard dollar zullen uitkomen.

Musk ontkent dat hij concurrentie dwarsboomt

In totaal zouden er inmiddels bijna 30.000 satellieten en stukken puin rond de aarde zweven. Musk wees de suggesties van de hand dat hij concurrenten zou willen dwarsbomen. Hij vergelijkt de situatie met satellieten in een lage baan om de aarde met de circa 2 miljard auto's en vrachtauto's die wereldwijd rondrijden. "Een paar duizend satellieten is dan niks", aldus Musk.

Deze bewering van Musk wordt overigens door verschillende experts betwist. Dit omdat de satellieten met wel 17.000 kilometer per uur om de aarde draaien. Daardoor is er meer afstand tussen de satellieten nodig. Ook is het moeilijk om de baan van veel satellieten te berekenen. Uitwijkmanoeuvres van ruimtegebruikers zouden om die reden uren, zo niet dagen, van tevoren gepland moeten worden.

SpaceX haalt $337 miljoen aan verse financiering op

Ruimtevaartbedrijf SpaceX van Musk heeft in een nieuwe financieringsronde ruim 337 miljoen dollar opgehaald bij investeerders. Dat is omgerekend bijna 300 miljoen euro. Onder de geldschieters in het bedrijf zijn Alphabet, het moederbedrijf van Google, en Fidelity Investments.

SpaceX werd na een vorige investeringsronde in oktober gewaardeerd op meer dan 100 miljard dollar. In april had het al al bijna 1,2 miljard dollar aan investeringen opgehaald. SpaceX was niet direct bereikbaar om meer details te geven over de nieuwe financieringsronde.

SpaceX is in een felle concurrentiestrijd verwikkeld met andere ruimtevaartondernemingen bij het aanbieden van commerciële ruimtereizen. Concurrenten zijn in deze niche Blue Origin van oud-Amazon topman Jeff Bezos en Virgin Galactic van miljardair Richard Branson. Alle drie de bedrijven hebben eerder al met succes burgers de ruimte in gebracht.

Volgens kenners van de Amerikaanse bank Morgan Stanley kan de ruimte-economie tegen 2040 een waarde van 1 biljoen dollar vertegenwoordigen. Musk, die ook aan het hoofd staat van andere futuristische bedrijven zoals autoproducent Tesla en tunnelbouwer Boring, sprak eerder de verwachting uit dat de Starship-raketten van SpaceX ruim voor 2030 op Mars zullen landen.

SpaceX heeft al talloze vrachtladingen en astronauten naar het internationale ruimtestation gelanceerd voor ruimtevaartorganisatie NASA.

LEES OOK: Elon Musk heeft via Twitter flinke impact op financiële markten – dit waren zijn 12 meest invloedrijke tweets van 2021