Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX zal zaterdag een raket lanceren die – mocht alles goed gaan – in de lucht zal ontploffen.

De test is namelijk bedoeld om aan te tonen dat als er wat verkeerd gaat bij een lancering, de eventuele bemanning veilig is in een nieuw ontwikkeld ruimteschip.

SpaceX wil in de toekomst bemande vluchten gaan uitvoeren. Daarvoor heeft het bedrijf van zakenman Elon Musk de Crew Dragon ontwikkeld. Die zit zaterdag op een Falcon 9-raket gemonteerd als die zonder bemanning vanaf Cape Canaveral in Florida de lucht in wordt geschoten.

Zo’n 84 seconden na de lancering, houden alle motoren van de draagraket ermee op. Op dat moment ontbranden de krachtige stuwraketten van de Crew Dragon, waardoor de capsule wegschiet.

De kracht die daarbij vrijkomt, zal weinig van de raket heel laten en vermoedelijk een explosie veroorzaken. De capsule zelf moet uiteindelijk met parachutes weer veilig op de aarde landen.

De test was op zaterdag om 17.00 uur Nederlandse tijd gepland maar is uitgesteld vanwege slecht weer. SpaceX liet via Twitter weten dat de lancering nu vermoedelijk zondagmiddag is.

Als die goed verloopt, kunnen begin maart al mogelijk twee NASA-astronauten door SpaceX naar het internationale ruimtestation ISS gebracht worden. Sinds het pensioen van de spaceshuttles in 2011 is NASA daarvoor afhankelijk van Rusland.

Lees ook op Business Insider

De lancering van de Crew Dragon is hieronder live te volgen:

Lees meer over SpaceX: