De aandelen van de SPAC die mogelijk het nieuwe sociale platform van oud-president Donald Trump over gaat nemen zijn vorige week flink in waarde gestegen. Dat gebeurde een paar dagen nadat toezichthouder SEC aankondigde een onderzoek in te stellen en bekend werd dat er naar schatting al zo’n 1 miljard dollar is opgehaald voor Trumps platform Truth Social.

De prijs van het aandeel Digital World Acquisition Corp. (DWAC), de SPAC waar het om gaat, is vorige week met 25 procent gestegen. De marktwaarde van het overnamebedrijf bedraagt na een lichte daling aan het begin van de nieuwe beursweek bijna 2 miljard dollar.

De sterke koersstijging kwam na een bewogen week voor DWAC en Trump Media & Technology Group Corp. (TMTG), dat het platform Truth Social omschrijft als “een conservatief media-universum” zonder “woke content”.

Een week geleden kondigden de twee bedrijven aan dat ze een deal hadden bereikt voor de financiering van de site en beloofden “een diverse groep institutionele beleggers” meer dan 1,25 miljard dollar in Truth Social te steken, zo stond in een persbericht. Wie de geldschieters zijn is niet bekend, maar de financiering zal bestaan uit zogeheten PIPE investments: particuliere investeringen in publieke aandelen.

Daarna werd vorige week maandag bekend dat de US Securities and Exchange Commission (SEC) en andere toezichthouders de deal aan het onderzoeken zijn. Volgens SEC-documenten is het onderzoek begin november begonnen. Ook de Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) begon eind oktober al een onderzoek naar de samenwerking tussen DWAC en TMTG.

Volgens DWAC hebben de SEC en de FINRA allebei geen aanwijzingen voor eventuele misstanden. Het bedrijf zegt ook mee te werken aan de onderzoeken van beide instellingen.

Beleggers komen tot inkeer

Na het nieuws over de financiering en ondanks het aangekondigde onderzoek liet hedgefonds Saba Capital Management donderdag weten een aandeel in DWAC te hebben teruggekocht. Saba en Lighthouse Investment Partners deden hun investeringen in DWAC in oktober van de hand toen de aandelenprijs omhoog spoot na de aangekondigde samenwerking met het bedrijf van Trump.

"Digital World Acquisition Company behoort tot de categorie 'meme-stocks' en laat daardoor regelmatig grote prijsschommelingen zien op basis van relatief klein nieuws", stelt financieel adviesbureau Motley Fool over de laatste prijsstijging.

TMTG zei in oktober dat de site en de bijbehorende app ergens begin 2022 in de lucht zullen zijn, na een proef op uitnodiging in november.

In een pitchdeck voor Truth Social stelde TMTG dat het een "krachtig medium wil creëren om de uitdaging aan te gaan met het liberale mediaconsortium en het gevecht met de 'Big Tech'-bedrijven van Silicon Valley die hun unilaterale macht hebben gebruikt om de oppositie in Amerika monddood te maken."

Weinig bekend over Truth Social

Critici wijzen er op dat er erg weinig informatie bekend is gemaakt over hoe Truth Social gaat functioneren. "Dit is een bedrijf dat klaarblijkelijk 2 MILJARD dollar waard is. Een onbekende belegger of beleggers hebben er 1 MILJARD dollar ingestopt. Maar er is maar weinig bewijs dat het echt bestaat", stelde journalist Judd Legum in een serie tweets over de samenwerking.

Het nieuwe platform van Trump is een reactie op zijn permanente verbanning van meerdere grote socialemediaplatforms. Onder meer Facebook, Twitter en YouTube hebben de voormalig president geweerd vanwege het schenden van de gebruiksvoorwaarden.

LEES OOK: Trumps nieuwe sociale mediaplatform TRUTH Social heeft een interface die erg veel lijkt op die van Twitter