• Cryptoplatform Solana zou marktaandeel kunnen afsnoepen van Ethereum, volgens Alkesh Shah, een analist van Bank of America.
  • Shah zegt dat Solana zich onderscheidt van andere netwerken door zijn lage transactiekosten en het gebruiksvriendelijke ontwerp.
  • De ‘sol’ van Solana is de vijfde grootste cryptomunt, met een marktwaarde van ruim 47 miljard dollar.
  • Lees ook: Cryptomiljardair Sam Bankman-Fried zet zijn geld op Solana: ‘Beter dan Ethereum’

Cryptoplatform Solana zou marktaandeel kunnen afsnoepen van Ethereum dankzij zijn gebruiksvriendelijke ontwerp, zegt Alkesh Shah, een analist van Bank of America.

De bijbehorende cryptomunt ‘sol’ is de vijfde grootste token, met een marktwaarde van ruim 47 miljard dollar. Hoewel dat klinkt als een fors bedrag, is het slechts een fractie van de marktwaarde van Ethereum. Die laatste heeft op het moment van schrijven een marktwaarde van ongeveer 400 miljard dollar.

Dat waarderingsverschil creëert een kans voor Solana, omdat het zich succesvol onderscheidt als cryptoplatform, aldus de analist. Shah benadrukt dat Solana lage transactiekosten, gebruiksgemak en schaalbaarheid biedt ten opzichte van andere cryptoplatformen.

Solana’s vermogen om dergelijke innovaties te bieden, wordt gedreven door zijn ‘proof of history’-blockchain. Hierbij wordt de factor tijd gebruikt als verificatiemiddel om de transacties en blocks snel in de juiste volgorde te zetten. Dit helpt de prestaties van Solana’s ‘proof of stake’-mechanisme te verbeteren, aldus Shah.

Lees ook: ‘Proof of stake’ versus ‘proof of work’: Dit moet je weten over hoe je transacties op de blockchain verifieert

"Deze innovaties maken de verwerking van een toonaangevend gemiddelde van 65.000 transacties per seconde mogelijk", legt Shah uit. "En daarbij zijn de gemiddelde transactiekosten slechts 0,00025 dollar, terwijl ze relatief gedecentraliseerd en veilig blijven."

'Solana zou de Visa van de cryptowereld kunnen worden'

Sinds de lancering van Solana in maart 2020 zag het "significante adoptie", aldus Shah. Inmiddels heeft het voor meer dan 50 miljard dollar aan transacties afgewikkeld en zijn er meer dan 5,7 miljoen NFT's op de blockchain 'gemint'. Er zijn momenteel meer dan 400 projecten die zich hebben aangesloten bij het cryptonetwerk.

Al deze ontwikkelingen zorgde ervoor dat de prijs van sol het afgelopen jaar met ruim 4.000 procent steeg.

Solana zou de Visa van de cryptowereld kunnen worden, zegt Shah. De analist legde uit dat het gebruiksgemak en de lage kosten betekenen dat het geoptimaliseerd is voor microbetalingen voor bijvoorbeeld gaming en NFT's. 

Solana geeft de voorkeur aan schaalbaarheid ten koste van een minder gedecentraliseerde en veilige blockchain. Ethereum doet het omgekeerde. Door Ethereums gebrek aan schaalbaarheid kunnen de transactiekosten op het netwerk soms hoger liggen dan de waarde van de te verwerken betaling.

"Ethereum's voorkeur voor decentralisatie en veiligheid zou het geschikt kunnen maken voor transacties waarmee veel geld gemoeid is", legt Shah uit. Maar dat laat ruimte voor Solana en andere schaalbare cryptovaluta om marktaandeel van Ethereum af te snoepen.