Cryptomunten beleefden in 2021 een uitstekend jaar en in het nieuwe jaar zullen ze ongetwijfeld weer nieuwe mijlpalen bereiken.

Cryptobeleggers kregen afgelopen jaar opnieuw met een ‘rollercoaster’ te maken, want vrijwel elke cryptomunt – waaronder de bitcoin, ether en de ludieke dogecoin – steeg naar recordhoogte. Maar in mei halveerde de gehele cryptomarkt in waarde in slechts zeven dagen tijd. En in september escaleerde de strenge aanpak van China tot een verbod op alle cyptotransacties.

Andere opvallende momenten op de cryptomarkt in 2021 waren de erkenning in El Salvador van de bitcoin als betalingsmiddel, de enorme koersstijgingen van ‘meme coins’ en een voor 69 miljoen dollar verkochte NFT (non-fungible token).

Maar wat zal 2022 brengen? Blockchainexperts van adviesbureau Arcane Research hebben een reeks voorspellingen gedaan voor de cryptomarkt dit jaar. Dit zijn de vijf belangrijkste:

Ether zal opnieuw beter presteren dan de bitcoin

Ether, de munt die bij het Ethereum-platform hoort, werd lang gezien als de eeuwige nummer op de cryptomarkt, maar presteerde in 2021 veel beter dan bitcoin, de grootste cyptomunt ter wereld.

Ether won maar liefst 418 procent afgelopen jaar, terwijl de bitcoin 66 procent meer waard werd. "Dit is het grootste verschil in koersprestaties sinds 2015 toen ether werd geïntroduceerd", stelt Arcane.

Een van de redenen waarom ether in 2022 opnieuw beter zal presteren, is de toename van het aantal NFT-verkopen. Dit zijn verzamelobjecten die via unieke eigendomscertificaten worden geregistreerd op het digitale logboek van cryptoplatforms en ook kunnen worden verhandeld.

De meeste NFT's draaien nog steeds op de blockchain (het digitale logboek) van Ethereum. En de belangrijkste technologische upgrades van afgelopen jaar - onder meer de Berlin update en de London hard fork - hebben de capaciteit van het Ethereum-netwerk vergroot en gezorgd dat er meer transacties kunnen worden verwerkt.

Ethereum performance in 2021
Ethereum performance in 2021Trading View, Arcane Research

Bitcoin zal waarschijnlijk beter presteren dan de S&P 500-index, tenzij het een rood jaar wordt voor aandelen

Ondanks de dreiging van een nieuwe stijging van de coronabesmettingen die het economisch herstel kan smoren, boekten zowel bitcoin als de brede Amerikaanse beursindex S&P 500 indrukwekkende winsten in 2021: de bitcoin ging zoals gezegd met 66 procent omhoog en de S&P 500 won zo'n 27 procent. 

Maar aangezien de bitcoin zich als een risicovolle belegging gedraagt, zal de cryptomunt de forse bewegingen op de aandelenmarkten verder versterken.

"Daarom zal de bitcoin waarschijnlijk beter presteren dan de aandelenmarkt als die verder blijft stijgen", stelt het adviesbureau. "Maar als het een rood jaar wordt voor de aandelenmarkt, zal bitcoin het waarschijnlijk nog slechter doen."

De meeste 'meme-munten' zullen in de vergetelheid raken

Beleggers hebben 'meme-munten' die het vooral moeten hebben van hypes op sociale media in 2021 omhoog en omlaag zien schieten. Zo schoot de shiba inu coin - een spin-off van dogecoin - afgelopen jaar fors omhoog.

"We kunnen geen samenvatting geven van het afgelopen jaar zonder de absurde rally van 'meme-munten' te benoemen", schrijft Arcane Research. Maar daar voegt het adviesbureau aan toe dat het een "een historisch relict" zal blijken van de absurde tijden in 2021.

USD Coin zal ten koste van tether de grootste stablecoin worden

Tether heeft een behoorlijke tijd de positie bekleed als grootste stablecoin gemeten naar marktwaarde. Stablecoins zijn in tegenstelling tot andere cryptomunten gekoppeld aan een andere waarde, zoals de dollar of goud.

De verwachting is dat tether terrein zal verliezen aan de USD Coin, een andere cryptomunt die ook is gekoppeld aan de dollar en veel wordt gebruikt voor het faciliteren van leningen op de cryptomarkt.

"Innovatieve leenproducten die hoge bedragen uitkeren voor het stallen van stablecoins, zijn de grootste aanjagers gebleken voor de groei van stablecoin", stelt Arcane Research.

Bitcoin blijft nauw verbonden met de 'angstbarometer' op de beurs

Aandelenmarkten beleefden afgelopen jaar een geweldige run, maar als een patroon eenmaal is uitgekristalliseerd zal "de angst in de bredere financiële markten" volgens Arcane Research "direct invloed hebben op de prestaties van bitcoin."

Pieken in de zogenoemde VIX-index, een indicator voor de verwachte beweeglijkheid van aandelen, gingen afgelopen jaar gepaard met verkoopgolven op de cryptomarkt. Arcane Research waarschuwt dat tegenwind op aandelenmarkten in 2022 gevolgen kan hebben voor de koersontwikkeling van de bitcoin op de korte termijn.

Bitcoin vs VIX
 

Lees hier meer nieuws over de cryptomarkt: