Sam Bankman-Fried, de 29-jarige oprichter en CEO van cryptobeurs FTX, gelooft dat Solana een betere investering is dan Ethereum. Waarom? Omdat Solana een van de weinige blockchains heeft met een plan voor een grootschalige acceptatie en adoptie door de consument.

Het vermogen van Bankman-Fried wordt geschat op ruim 22 miljard dollar. Hiermee is hij, na topman Mark Zuckerberg van Facebook, de jongste ondernemer die ooit op het Forbes-lijstje voor allerrijksten is verschenen.

De FTX-baas sprak dinsdag op de ‘Crypto Goes Mainstream’-conferentie georganiseerd door Yahoo Finance en Decrypt. Hier sprak Bankman-Fried over de voordelen van het Solana-netwerk in het ondersteunen van enorme hoeveelheden gebruikers en transacties.

Sneller en goedkoper dan Ethereum

Solana is een decentralised finance (DeFi) platform dat, vanwege de grote transactiesnelheid en lagere kosten, gezien wordt als een geduchte concurrent van Ethereum. Het netwerk verwerkt 60.000 transacties per seconde voor 0,0015 dollar per transactie. Ethereum daarentegen heeft een snelheid van 17.000 transacties per seconde met 5,80 dollar per transactie.

"Solana is een van de weinige bestaande publieke blockchains die een echte strategie heeft om op te schalen naar miljoenen transacties per seconde voor fracties van centen. Dat is de schaal die we in de toekomst nodig hebben. En veel van de bestaande blockchains, waaronder Ethereum, zijn daar niet mee bezig", aldus Bankman-Fried.

Bitcoin loopt achter

Solana werd in april 2020 gelanceerd en is sindsdien enorm gestegen. Het is momenteel de vijfde grootste cryptovaluta met een totale waarde van 69 miljard dollar volgens coinmarketcap.

Ether, de token van het Ethereum-netwerk, werd in 2015 gelanceerd en heeft daardoor nogal een voorsprong op andere cryptoplatforms met toepassingen voor gedecentraliseerde financiële diensten.. Het netwerk geeft gebruikers de mogelijkheid om er applicaties op te bouwen zoals NFT's, betalingsverkeer en smart contracts.

Hoewel de bitcoin op dit moment de populairste cryptomunt is en langzaam mainstream wordt, is deze niet zo flexibel en schaalbaar als Ethereum. Ook zijn de transacties vele malen trager en duurder, en is de CO2-voetafdruk ook een grote zorg voor klimaatbewuste beleggers,

Volgens Bankman-Fried moet een volwassen cryptonetwerk honderden miljoenen tot miljarden transacties per seconde kunnen ondersteunen. En dan is Solana de beste gok voor de toekomst.

LEES OOK: Cryptomunt solana onttrekt zich aan de flashcrash van deze week en boekt een plus van 80% in een week tijd