Solana, een van de grotere altcoins op de cryptomarkt, verloor in een dag tijd meer dan 11 procent van zijn waarde na berichten dat zijn blockchain opnieuw was uitgevallen. De blockchain is het digitale logboek van een cryptonetwerk waarop alle transacties worden geregistreerd.

Het digitale logboek van Solana had woensdag vijf uur lang geen nieuwe transacties geregistreerd, waardoor al zijn applicaties werden afgesloten, zo meldt cryptosite The Block.

Het Twitter-account Solana Status deelde op Twitter instructies voor het herstarten van het netwerk. Dit lukte ‘validators’ (degenen die transacties op het netwerk goedkeuren) woensdag rond 23.00 uur Nederlandse tijd, na een uitval van ongeveer 4,5 uur.

Vóór de netwerkproblemen werd de sol, de bijbehorende cryptomunt, verhandeld tegen ongeveer 45 dollar. Inmiddels is de munt iets minder dan 40 dollar waard, volgens de site Coinmarketcap.

De koers van Solana op 2 juni 2022. Bron: Coinmarketcap
De koers van Solana op 2 juni 2022. Bron: Coinmarketcap

Het gaat om de tweede uitval van het Solana-netwerk in een maand tijd. Dat is een grote klap voor het cryptoplatform dat zich afficheert als een sneller alternatief voor het Ethereum-netwerk.

Begin mei was het Solana-netwerk al zo’n zeven uur uit de lucht.

Er zijn meer slachtoffers op de cryptomarkt

Ook andere cryptomunten gingen de afgelopen 24 uur onderuit. De bitcoin en ether, de twee grootste spelers, daalden allebei met meer dan 5 procent.

Datzelfde geldt voor de munten van Cardano, XRP en Binance.

Enkele kleinere altcoins kregen net iets hardere klappen. De ‘avax’ van Avalanche daalde met meer dan 9 procent. De munten van Polkadot en Polygon verloren respectievelijk meer dan 8 procent en 7 procent.

LEES OOK: Wat moet je weten om succesvol te navigeren op de cryptomarkt? Krijn Soeteman biedt inzicht tijdens de 2e aflevering van Business Insider Live: Crypto!