Eén van de ergste modeblunders beleeft in 2015 een doorbraak: sokken in sandalen mag tegenwoordig. Van sporters tot modellen, ze lopen er allemaal mee rond.

Daar liepen ze vorig jaar op een vliegveld in New York: Mary-Kate en Ashley Olsen, de televisie-tweeling die bekend is geworden door de serie Full House. Smaakvol gekleed, met donkere jas, lange sjaal en skinny jeans.

Tot zover niks ongewoons. Tot je goed kijkt wat ze om hun voeten dragen: witte sokken in een identiek paar sandalen. Hebben de zusjes, die vier kledinglijnen hebben opgezet, een enorme modeblunder begaan? Nee, ze zijn eerder trendsetters.

Waar vorig jaar alleen durfallen met de nonchalante look over straat durfden te gaan, hebben grote modelabels sokken in sandalen in 2015 opgepakt als nieuwe trend. Voor zowel mannen als vrouwen.

Calvin Klein, Bottega Veneta en Marni lieten mannelijke modellen deze zomer in de opmerkelijke schoeiselcombi over de catwalk gaan. Sandalenmaker Teva verkoopt zelfs pakketjes met sokken en sandalen en geeft online tips over hoe je ze het beste kunt combineren.

Sokken in slippers

De trend is deels te verklaren doordat steeds meer sporters rondlopen met de look, schrijft The Wall Street Journal. Hun voeten zijn meestal 'opgesloten' in krappe sportschoenen, dan is het fijn om de tenen even de ruimte te geven. Sommigen menen dat de look onderdeel is van de zwarte en zuidelijke cultuur in de VS.

"Iedereen die ik ken draagt sokken met slippers, behalve vrouwen", zegt American Football-speler Brandon Meriweather. Als hij in het winkelcentrum de combinatie draagt, krijgt hij doorgaans twee vragen: "Ben jij Brandon Meriweather?" en "Waarom draag je sokken in slippers?"

Modewereld is sceptisch

Dat laatste geeft aan dat nog lang niet iedereen de trend heeft geaccepteerd, ook niet in de modewereld. "Het is geen goede look", zegt Mark Anthony Green van GQ Magazine tegenover WSJ. "Het hele idee van sandalen is dat je voeten zichtbaar zijn. Als je ze dan bedekt met sokken, komt dat verwarrend over."

Ook modestylist Sam Spector is nog niet overtuigd. "Als je sokken in sandalen draagt omdat je je schaamt voor je voeten, dan moet je helemaal geen sandalen dragen", zegt Spector. "Draag dan gewoon een dichte schoen."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl