Het moederbedrijf van SNS, SNS Bank N.V., verandert zijn naam in De Volksbank. De naamswijziging is onderdeel van een beleid dat de bank terug moet brengen van rand van faillissement naar de ‘menselijke maat’.

Als u klant bent bij SNS, of één van de dochterbanken BLG Wonen, RegioBank of ASN Bank, zult u weinig merken van de aanpassing. De merken blijven allemaal bestaan en klanten blijven aangesloten bij de betreffende bank. De Volksbank verandert vooral achter de schermen van naam.

De Volksbank-jas moet het herboren SNS omvormen tot ‘een stabiele bank die eenvoudige, nuttige en betaalbare diensten verleent en haar verantwoordelijkheid neemt’.

Geen staatsbank

SNS – toen nog officieel SNS Reaal – kwam na de kredietcrisis van 2008 in financiële nood toen de vastgoedtak Property Finance topzwaar bleek te zijn. SNS telde meer dan 8oo miljoen euro neer voor de portefeuille maar schreef er miljarden euro’s op af. Zelfs met verkoop van alle andere takken had de bank-verzekeraar niet genoeg geld kunnen verdienen om die verliezen te dekken. De staat greep in en nationaliseerde SNS Reaal in 2013.

De bank blijft in ieder geval niet in staatshanden, zo schrijft het FD woensdag. Dat zou tegen de afspraak met Brussel zijn. In 2013 is de nationalisatie met de Europese Commissie besproken, en toen zijn er harde toezeggingen gedaan dat de SNS op termijn geprivatiseerd wordt. Anders zou de Europese Commissie niet akkoord gaan met de nationalisatie.

Er zijn echter geen afspraken gemaakt over de termijn waarop SNS moet worden genationaliseerd. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil de bank echter nog drie jaar geven, waarna wordt bekeken of de bank interessant genoeg is voor een private partij.

Dat wil De Volksbank doen door het vertrouwen van de gewone klant weer hervinden. De rollen zijn daarbij vanaf 1 januari omgedraaid, schrijft SNS in een voorproefje. "Het traditionele productgedreven bankmodel wordt omgedraaid naar een model dat vanuit klantbehoeften is georganiseerd. De bank heeft als ambitie het optimaliseren van gedeelde waarde door het leveren van nut voor de klant."

De banklicentie van de dochterbedrijven komt straks te vervallen en de Volksbank wordt het overkoepelende orgaan voor alle 'merken'. Dat moet volgens het bestuur van SNS de efficiëntie verhogen. Alle klanten krijgen persoonlijk bericht.