Na een dip in 2018 en 2019 zal de verkoop van smartphones in 2020 weer een bescheiden groei laten zien, voorspelt marktonderzoeker IDC.

Na een decennium van ongekende groei kwam de wereldwijde smartphonemarkt in 2017 tot stilstand. De snelheid van innovatie nam zienderogen af en smartphones leken hun piek te hebben bereikt.

In 2018 daalden de verkopen wereldwijd met maar liefst 4 procent. Voor het jaar 2019 verwacht IDC dat er 1,37 miljard smartphones over de toonbank gaan, een daling van 7 procent ten opzichte van topjaar 2016.

Volgens researchanalisten van IDC komt dit doordat consumenten hun apparaten langere tijd vasthouden. Logisch, een nieuwe iPhone of Samsung-telefoon betekent niet dat elke consument zijn smartphone wegdoet om een nieuwe te kopen.

En toch verwacht IDC weer een groeiplusje van 1,6 procent voor 2020, ondanks de wat sombere vooruitzichten voor de wereldwijde economische groei en de onzekerheden die samenhangen met het handelsconflict tussen China en de VS.

In onderstaande grafiek, samengesteld door databureau Statista voor Business Insider Nederland, zijn de verwachtingen voor de smartphoneverkopen te zien. Waar komt de voorspelde groei vandaan?

Het antwoord luidt: 5G, de nieuwste generatie van mobiel internet waarmee nog hogere snelheden haalbaar zijn. IDC verwacht dat 5G-telefoons in 2020 goed zullen zijn voor 8,9 procent van de wereldwijde verkopen. De markt zal in datzelfde jaar een omvang behalen van 494 miljard dollar (omgerekend 445,4 miljard euro).

In 2023 zijn 5G-smartphones zelfs goed voor bijna 30 procent van de totale zendingen, denkt IDC. Volgens de marktonderzoeker is “de anticipatie van 5G al geruime tijd aan het opbouwen, en hebben de uitdagingen binnen de smartphonemarkt de afgelopen drie jaar die anticipatie vergroot”.

IDC denkt niet dat 5G “de redder” zal zijn van de smartphone, maar de technologie wordt wél gezien als “een kritieke evolutie in de mobiele technologie”. IDC verwacht dat 5G ervoor zorgt dat fabrikanten in 2023 weer meer smartphones verkopen dan in het piekjaar 2016.

Lees meer: