Topman Stewart Butterfield van zakelijke chatapp Slack gelooft niet in lange werkdagen. Daarom is ‘werk hard en ga dan naar huis’ een van de motto’s van het bedrijf.

“De meest productieve werknemers zijn degene die om half zes naar huis gaan, maar enorm gefocust zijn tijdens hun werk,” zei Butterfield op een persconferentie vrijdag, schrijft Business Insider. Logisch, want “mensen kunnen maar 6 à 8 uur actief nadenken op een dag.”

Butterfield is niet de enige die pleit voor korte, maar productieve dagen. Een aantal uren supergeconcentreerd werken is een trend. Wetenschapper Cal Newport noemt dit ‘diep werk’. De informaticawetenschapper wijdt een heel boek aan dat nieuwe werkethos.

Hij beweert dat zijn eigen productie is verdubbeld. Met behulp van de nieuwe werkmethode schreef hij in een jaar een boek en publiceerde hij negen wetenschappelijke artikelen terwijl hij vijf dagen per week drie tot vier uur per dag werkte. Volgens Newport is diep werk daarom “de superkracht van de 21e eeuw”.

De grootste vijand van diep werk is afleiding. Daarom zit Newport niet op Facebook en Twitter en mijdt hij e-mail. Andere tactieken zijn: bijhouden wanneer je gefocust aan het werk bent geweest, internet alleen op tijden gebruiken die je vooraf bepaalt of je compleet afzonderen om afleiding te voorkomen.

In de onderstaande video wordt aan de hand van het boek van Newton uitgelegd hoe je supergeconcentreerd kunt werken.

Lees ook op Business Insider