- Het Chinese Singles’ Day is het grootste winkelevenement ter wereld, met bijna 75 miljard dollar aan verkopen in 2020.
- Werknemers van webwinkels en koeriersbedrijven draaien overuren om aan de koopwoede van consumenten te voldoen.
- De bulk van het werk wordt gedaan in distrubutiecentra die in enkele dagen miljarden bestellingen moet verwerken.
- Benieuwd hoe het eraan toegaat in een distributiecentrum? Wij namen een kijkje in een hypermoderne faciliteit van Albert Heijn.
Het is weer 11 november, de dag waarop China Singles’ Day viert. ‘Vrijgezellendag’ markeert de start van het grootste koopfestijn van de planeet.
Consumenten gaan massaal naar e-commercesites als Taobao van Alibaba en de grote rivaal JD.com om spullen in te slaan. Ook in Nederland duiken steeds vaker aanbiedingen voor Singles’ Day op.
Hoewel de Chinese overheid dit jaar een rem wil zetten op het ongebreidelde consumentisme, druppelen er langzaam toch berichten binnen van lokale media waaruit blijkt dat Singles’ Day ook dit jaar weer een grote klapper zal zijn voor Chinese retailers.
Hieronder enkele foto’s van hoe er miljarden pakjes naar honderden steden vervoerd worden tijdens China’s grote koopjesfeest.
Achter de schermen bij Singles’ Day in China
Achter de schermen bij Singles’ Day in China
-
Op Singles' Day draait de logistieke keten in China op volle toeren
Vorig jaar werden er bijna 4 miljard pakketjes verstuurd tijdens het koopjesfestijn. Alibaba verwerkte op het hoogtepunt 583.000 bestellingen per seconde.
Visual China Group/Getty Images
-
Alibaba verzamelt normaal gesproken werknemers bij een datacenter op het hoofdkantoor in Hangzhou om de stijgende verkoopcijfers te bekijken
Chinese consumenten hebben in 2020 een recordbedrag van bijna 75 miljard euro uitgegeven op Singles’ Day. Dat is veelvoud van wat Amerikanen besteden op Black Friday (bijna 8 miljard dollar in 2020) en Cyber Monday (bijna 9,5 miljard dollar in 2020).
Visual China Group/Getty Images
-
Alibaba houdt de verkoopcijfers normaal gesproken live bij met flitsende tellers, maar ziet daar dit jaar vanaf
Onder druk van de Chinese overheid pakken de webwinkels het dit keer soberder aan. Alibaba en JD.com leggen nu formeel de nadruk op duurzame groei en inclusiviteit.
Kevin Frayer/Getty Images
-
Op Singles' Day werkt het personeel van koeriersbedrijven vaak de hele nacht door, zoals deze kantoormedewerkers in de stad Yangzhou in 2017.
STR/AFP via Getty Images
-
Alibaba zet vol in op livestreaming, waarin presentatoren grote kortingen geven op producten
Een van die livestreamers, een Chinese influencer met de bijnaam ‘Lipstick King‘, verkocht in 12 uur voor 1,4 miljard euro aan producten: van Shiseido huidverzorging tot Apple AirPods.
Tian Ming/VCG via Getty Images
-
In de distributiecentra is het pas echt hectisch
Sommige distributiecentra nemen tijdelijk mensen aan om te helpen met het sorteren van de goederen. Vaak gaat het om studenten die iets bij willen verdienen.
Volgens tv-zender CCTV heeft een distributiecentrum in Hefei, dat normaal honderd mensen vast in dienst heeft, 60 extra parttimers ingehuurd voor Singles’ Day.
Visual China Group/Getty Images
-
Niet alle pakketjes worden gesorteerd in grote centra. Soms moeten bezorgers de bestellingen ordenen midden op straat.
Tingshu Wang/REUTERS
-
Pakketbezorgers, die zo'n 0,14 euro per afgeleverde bestellingen verdienen, zijn overweldigd door het enorme aantal pakketjes op Singles' Day, aldus Chinese media
Een koerier in Beijing zei tegen de lokale nieuwssite Ran Caijing dat hij vorig jaar 400 pakketjes per dag moest bezorgen tijdens Singles’ Day. Dat is bijna drie keer zoveel als op een normale werkdag.
Volgens de koerier is het fysiek onmogelijk om dat doel te halen, maar bezorgbedrijven delen steeds hogere boetes uit aan werknemers die pakketjes niet op tijd afleveren.
Het afgelopen jaar hebben in meerdere provincies hebben pakketbezorgers het werk neergelegd uit protest tegen de lage lonen en hoge werkdruk, aldus The New York Times.
Visual China Group/Getty Images
-
Bezorging binnen een dag zien veel Chinese consumenten inmiddels als de standaard
Visual China Group/Getty Images
-
Een vaak gezien beeld in Chinese steden na Singles' Day: vrachtwagens die honderden pakketjes vervoeren in winterse omstandigheden
Visual China Group/Getty Images
-
Koeriersbedrijven zetten sinds 2016 kogeltreinen in om pakketjes razendsnel naar ruim 500 steden te transporteren
De pakketbezorgers hebben niet bekendgemaakt hoeveel ze uitgeven aan deals met Chinese spoorwegmaatschappijen. Branchevereniging Express Association schatte dat er in 2016 ongeveer een miljard pakketten zijn vervoerd per spoor voor Singles’ Day. Dat aantal is sindsdien vermoedelijk alleen maar verder gestegen.
In 2020 hebben spoorbedrijven duizend treinen ingezet om bestellingen voor Singles’ Day te transporteren op 600 trajecten, aldus China Daily.
Visual China Group/Getty Images
-
Veel bezorgers gebruiken elektrische tuktuks om bestellingen af te leveren
NOEL CELIS/AFP via Getty Images
-
Na Singles' Day zitten de tuktuks propvol pakketjes
Tingshu Wang/Reuters
-
En Singles' Day is niet compleet zonder bezorgers die op elektrische brommers door de buurt zoeven
JOHANNES EISELE/AFP via Getty Images
-
Sommige consumenten, met name studenten, laten hun pakketjes bezorgen bij pick-uppoints, met lange rijen tot gevolg
Visual China Group/Getty Images