Singles met een modaal inkomen (36.500 euro per jaar) kunnen slechts 3,3 procent van de aangeboden koophuizen betalen als zij de woning met alleen een hypotheek kunnen financieren.

De maximale hypotheek voor deze groep bedraagt 188.000 euro, terwijl de gemiddelde huizenprijs is doorgestegen naar 410.000 euro in het tweede kwartaal.

Daarmee is een groot deel van de woningen onbetaalbaar geworden, maar dat verschilt per regio. Het aandeel betaalbare woningen per provincie varieert van 2 tot 17 procent.

Alleenstaanden met een modaal inkomen kunnen slechts 3,3 procent van alle te koop staande huizen veroorloven. Die groep kan weliswaar iets meer lenen dan vorig jaar, maar de woningprijzen stegen nog sterker, becijferde hypotheekbemiddelaar De Hypotheker.

Twee jaar geleden kon deze groep nog ruim 6 procent van alle beschikbare woningen betalen, vorig jaar was dat 4,7 procent. De gemiddelde huizenprijs steeg in twee jaar tijd van 308.000 euro in het tweede kwartaal van 2019 naar 410.000 euro in dezelfde periode in 2021, blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM.

Een modaal inkomen bedraagt dit jaar 36.500 euro exclusief vakantiegeld. Met zo’n salaris kun je een hypotheek krijgen van maximaal 188.000 euro. Daarmee is in de helft van de provincies maximaal 2 procent van de woningen betaalbaar en in de grote steden is het nog moeilijker. In Amsterdam is maar 0,2 procent van de woningen goedkoper dan 188.000 euro, in Eindhoven 0,6 procent.

De onderstaande kaart van De Hypotheker toont het percentage van de te koop staande huizen per provincie waarvoor eenverdieners met een maximale hypotheek in aanmerking kunnen komen. Het gaat om een annuïtaire hypotheek van 188.000 euro tegen 1,02 procent rente, met een rentevaste periode van 10 jaar en een NHG-garantie.

Bron: De Hypotheker
Bron: De Hypotheker

Alleen in Friesland (11 procent) en Groningen (17 procent) kunnen ze meer dan één op de tien woningen kopen. Drenthe, Limburg en Zeeland zitten net onder de 10 procent en in Overijssel is 6 procent van het aanbod betaalbaar.

Tweeverdieners kunnen 36,2 procent woningen kopen

Tweeverdieners met een modaal inkomen kunnen juist iets meer woningen kopen. De Hypotheker ging hier uit van gezamenlijke inkomsten van 62.000 euro. Daarmee is een hypotheek van 344.000 euro af te sluiten. Daarmee kan 36,2 procent van de woningen betaald worden, tegen 32 procent vorig jaar.

De kaart hieronder toont het percentuele aandeel te koop staande woningen waarvoor tweeverdieners in aanmerking komen. De maximale hypotheek van 344.000 euro is wederom 10 jaar vast met NHG tegen 1,02 procent rente.

Bron: De Hypotheker
Bron: De Hypotheker

Deze groep heeft in Noord-Holland en Utrecht met minder dan een kwart van het aanbod de minste kans. In Groningen zijn daarentegen twee derde van de woningen betaalbaar en ook in Friesland, Drenthe, Limburg en Zeeland kunnen ze zich meer dan de helft van de beschikbare woningen veroorloven.

[activecampaign form=24]

LEES OOK: Huis kopen met een maximale hypotheek? In deze regio’s kun je terecht als je 2 keer modaal verdient