• Een startup uit Singapore heeft een ademtest ontwikkeld die binnen 60 seconden het coronavirus kan detecteren.
  • In de testfase blijken besmettingen met een nauwkeurigheid van meer dan 90 procent vastgesteld te kunnen worden.
  • De razendsnelle en relatief goedkope test kan helpen het zakelijk reizen en internationale vakantieverkeer weer op gang te brengen.

Onderzoekers hebben een ademtest voor corona ontwikkeld die het virus binnen een minuut kan detecteren en daarmee een mogelijke gamechanger is.

Het testsysteem is ontwikkeld door een groep wetenschappers uit Singapore. Mensen moeten normaal ademen in een wegwerpmondstuk, vergelijkbaar met een blaastest op alcohol in het verkeer.

Het mondstuk is aangesloten op een massaspectrometer die onzichtbare deeltjes in de adem kan analyseren en een profiel maakt van de vluchtige organische stoffen in de adem.

Volgens de aan de startup Breathonix verbonden onderzoekers wijkt het ademprofiel van een gezond iemand af van dat van iemand met Covid-19. Daardoor kunnen testers met behulp van software snel het onderscheid maken tussen iemand die gezond is en iemand die het coronavirus bij zich draagt.

Het apparaat het BreFence Go COVID-19 Breath Test System en kan binnen 60 seconden resultaat leveren. Bij positieve gevallen wordt dan een PCR-test uitgevoerd om de besmetting te bevestigen.

Tijdens de klinische testfase is het systeem op meer dan 3.000 mensen getest en lag de nauwkeurigheid hoger dan 90 procent.

De gezondheidsautoriteiten van Singapore zijn nu in overleg met Breathonix om het apparaat bij wijze van proef in te zetten bij het checkpoint Tuas op de landgrens tussen Singapore en Maleisië, naast antigeen-sneltesten.

Goedkoper en sneller testen

Deze ademanalyse kan het testlandschap ingrijpend veranderen. Op dit moment maken de PCR-test en de antigeensneltest de dienst uit, maar die zijn oncomfortabel omdat er een staaf in neus en/of keel moet worden ingebracht om monsters te verkrijgen. Ook duurt het bij de sneltest 20 tot 30 minuten voordat er een resultaat is en bij de PCR-test meerdere uren.

Breathonix is opgericht door Jia Zhunan, Du Fang en Wayne Wee Shi Jie, die zijn afgestudeerd aan de Nationale Universiteit van Singapore, samen met professor T. Venky Venkatesan die adviseur is aan de universiteit.

Volgens de onderzoekers gaat een test tussen de 5 en 20 Singaporese dollars kosten (tussen de 3 en 12 euro), terwijl PCR-testen en antigeentesten in Singapore tussen de 18 en 30 euro kosten en in Europa nog meer.

Medeoprichter Du van Breathonix zegt tegen Insider dat hun testsysteem ook het pluspunt heeft dat er geen medisch opgeleid personeel voor nodig is, zoals wel het geval is bij PCR- en antigeentesten.

Snelle coronatesten kunnen helpen bij het heropenen van grenzen

De meeste landen eisen een negatieve coronatest aan de grens, dus een snelle ademtest zou heel goed kunnen helpen het zakelijk reizen en vakantieverkeer weer op gang te helpen de komende maanden.

Mogelijk wordt de test later dit jaar ingezet op Changi Airport, de internationale luchthaven van Singapore. Volgens Du kunnen ademtests op termijn voldoende zijn om reizigers toe te laten uit laagrisicolanden.

“De test zorgt ervoor dat reizigers geen dure PCR-test hoeven te doen. Op termijn kan deze test helpen de grenzen te heropenen, maar het hangt ervan af hoe regeringen de situatie inschatten en welke maatregelen ze zullen hanteren”, zegt hij. 

Lees meer over coronatests: