• Reizigers die vanuit Nederland de Duitse grens oversteken moeten vanaf dinsdag meteen een negatieve coronatest kunnen tonen.
  • Wie betrapt wordt zonder testuitslag van minder dan 48 uur oud, riskeert een boete.
  • De Duitse politie in het grensgebied gaat steekproefsgewijs controleren.

Nederlanders die naar Duitsland reizen moeten vanaf dinsdag meteen kunnen aantonen dat ze negatief hebben getest op het coronavirus.

Premier Armin Laschet van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft volgens lokale media gezegd dat de politie in het grensgebied steekproefgewijs gaat controleren.

Reizigers uit Nederland die in de deelstaat worden betrapt zonder testuitslag van minder dan 48 uur oud, riskeren een boete.

De politie zal hen ook doorverwijzen naar een testlocatie in het grensgebied, zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken van de deelstaat tegen de Rheinische Post.

Duitsland bestempelde Nederland afgelopen weekend tot ‘hoogrisicogebied’ vanwege het hoge aantal coronabesmettingen. Reizigers uit Nederland moeten zich voor vertrek naar Duitsland ook registreren en na aankomst in quarantaine, al is dat laatste in Noordrijn-Westfalen niet vereist als mensen een negatieve testuitslag hebben.

Dat beleid is niet onomstreden. Oppositieleider Thomas Kutschaty klaagt dat zijn deelstaat een eigen koers vaart die ongunstig kan uitpakken voor de strijd tegen het virus.

De sociaaldemocraat zegt dat grensstaat Nedersaksen duidelijke quarantaineregels heeft, terwijl in zijn Noordrijn-Westfalen een twee dagen oude test volstaat. Zo’n test zou volgens Kutschaty eigenlijk niet ouder dan 24 uur mogen zijn.

Lees ook op Business Insider

Er gelden andere testregels voor Nederlanders die vanwege werk of studie regelmatig de grens oversteken. Hun test blijft in Noordrijn-Westfalen 72 uur geldig. Dat betekent dat zij zich in een werkweek twee keer moeten laten testen.

De verplichte negatieve coronatest die vanaf dinsdag nodig is om Duitsland in te mogen, zorgde maandag voor een grote toeloop van Nederlanders bij tankstations net over de Duitse grens, meldde onder meer De Limburger.

LEES OOK: Zo snel ben je aan de beurt voor het coronavaccin – inenten gaat van oud naar jong per leeftijdsgroepen van 5 jaar