• De middelbare scholen mogen op 31 mei weer helemaal open.
  • Leerlingen en leraren moeten op advies van het OMT twee keer per week een zelftest thuis doen.
  • Verder blijven de gewone basisregels op de onderwijsinstellingen gelden.

De middelbare scholen mogen op 31 mei weer helemaal open. Dat heeft het demissionaire kabinet zaterdagmiddag besloten na een extra overleg met deskundigen zaterdag op het Catshuis.

Wel moeten de leerlingen en leraren op advies van het OMT twee keer per week een zelftest thuis doen. Eind volgende week moeten alle scholen voldoende zelftesten hebben ontvangen.

Verder blijven de gewone basisregels op de onderwijsinstellingen gelden, aldus het ministerie. Leerlingen moeten veelvuldig hun handen wassen, afstand houden tot hun docenten en mondkapjes dragen in de gang.

Op school leren de kinderen het beste, aldus demissionair onderwijsminister Arie Slob. “Dat scholieren dit schooljaar nog minimaal zes weken volledig fysiek onderwijs krijgen, maakt een groot verschil. Niet alleen voor de schoolprestaties, maar ook voor hun welzijn.”

De meeste middelbare scholieren krijgen momenteel maar een paar dagen per week les. Leerlingen kunnen sinds maart weer voor minstens een dag in de week naar school nadat de scholen medio december waren dichtgegaan.

Onderwijsinstellingen die volgende week nog niet direct open kunnen en nog enige tijd nodig hebben om dat voor te bereiden, krijgen daar een week de tijd voor. Op 7 juni moeten alle scholen dan weer helemaal open zijn, aldus Slob.

Volgens vakbond CNV Onderwijs wil trouwens de helft van het onderwijspersoneel nog geen volledige heropening van de middelbare scholen. Een kwart van de ondervraagde docenten voelt zich dan niet veilig, kwam uit de enquête onder 1380 leden naar voren.

Uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders onder bijna 700 basisschoolleiders bleek dat personeel van basisscholen maar matig gebruik maakt van coronazelftesten. Op 40 procent van de basisscholen maakt niet al het personeel gebruik van deze testen.

AOb: wij volgen OMT, maar wel zorgen over docenten

"Als het Outbreak Management Team (OMT) zegt dat de scholen weer volledig open kunnen, dan volgen we dat", zegt de Algemene Onderwijsbond (AOb) in een reactie op het kabinetsbesluit.

Wel maakt de organisatie zich zorgen dat er straks mogelijk docenten onbeschermd voor de klas staan in een situatie waarbij er misschien lastig afstand gehouden of slecht geventileerd kan worden.

De voorzitter van de AOb, Tamar van Gelder, zegt dat het nog "een hele toer" wordt voor scholen om alles gerealiseerd te krijgen alle leerlingen te kunnen ontvangen.

Want de 1,5 meterregel tussen leerlingen onderling vervalt weliswaar, maar alle andere maatregelen in scholen blijven overeind. Dat betekent dat leerlingen afstand moeten houden van de docent en dat zaken als mondkapjes en looprichtingen in schoolgebouwen blijven bestaan.

Bovenal vindt Van Gelder "dat er haast gemaakt moet worden met vaccineren".

Scholieren 'ontzettend blij' dat scholen weer open gaan

Scholierenorganisatie LAKS is "ontzettend blij" dat de middelbare scholen weer open mogen. "Het kabinet heeft vandaag het juiste besluit genomen, zeker nu het OMT heeft gezegd dat dit op een verantwoorde manier kan", zegt Nienke Luijckx, voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren.

Luijckx gelooft dat scholen veilig weer helemaal open kunnen, zeker met de zelftests. "Dat moedigen wij ook zeker aan, wij roepen onze achterban op om daar gebruik van te maken", aldus Luijckx. "Ik ben ervan overtuigd dat dit kan."

Ook de VO-raad kan zich vinden in het kabinetsbesluit. "Ondanks al die inspanningen is het huidige regime voor heel veel leerlingen suboptimaal, hoe goed het in de praktijk ook loopt. Daar komt bij dat we niet willen dat de vertraging die het onderwijs heeft opgelopen langer duurt dan nodig."

De VO-raad wijst erop dat een bepaling ten aanzien van onderwijspersoneel met een kwetsbare gezondheid of specifieke zorgen van kracht blijft. Daarin staat dat zij in overleg met hun werkgever afspraken kunnen maken over het wel, niet of in aangepaste vorm geven van fysiek onderwijs. "Onder alle omstandigheden blijft gelden dat niemand tot het onmogelijke is gehouden."

LEES OOK: Verhuur van kippen neemt hoge vlucht door de coronapandemie – en niet alleen vanwege de verse eieren