• Vakantiegangers die boeken bij TUI kunnen voor 49 euro een PCR-test doen bij Spoedtest.nl.
  • De kosten van een coronatest bij een commercieel bedrijf liggen nu tussen de 89 euro en 140 euro.
  • Het kabinet wil PCR-tests niet gratis maken voor niet-gevaccineerde reizigers die op vakantie gaan naar het buitenland.

Een groot commercieel bedrijf in coronatesten gaat samenwerken met reisorganisatie TUI om voor 49 euro per stuk PCR-testen aan te bieden aan ongevaccineerde reizigers die een test moeten doen om op vakantie te kunnen. Op dit moment is de prijs van zo’n coronatest 89 euro.

Vakantiegangers die een trip boeken bij TUI, de grootste reisorganisatie van Nederland, kunnen met een kortingscode een PCR-test doen bij Spoedtest.nl. Voor mensen die zonder een externe partij op vakantie gaan blijft de prijs 89 euro.

Het Europees Parlement riep eerder op om de PCR-tests voor een Europees reiscertificaat gratis te maken. In verschillende EU-landen is dat al het geval.

Vanaf 21 juni moeten reizigers in EU-landen een coronacertificaat laten zien waarmee zij kunnen aantonen dat ze zijn ingeënt, negatief getest of antistoffen hebben door een eerdere besmetting.

Kabinet is tegen gratis PCR-tests

Coronaminister Hugo de Jonge zei eerder het onwenselijk te vinden dat de belastingbetaler aan iemands vakantie meebetaalt. Het kabinet hoopt dat rond 1 juli in Nederland iedereen boven 18 jaar die dat wil is gevaccineerd.

De Jonge denkt ook dat de prijs voor een PCR-test nog zal dalen. De kosten van een coronatest bij een commercieel bedrijf liggen nu tussen de 89 euro en 140 euro.

Commerciële aanbieders maken de meeste kosten bij de laboratoria waar de monsters worden getest, maar zijn ook geld kwijt aan de testafname, het vervoer van de tests en marketing.

Lees ook op Business Insider

De reisbranche dringt ondertussen aan op gratis PCR-tests voor reizigers. Frank Oostdam, directeur van reisbrancheorganisatie ANVR, benadrukt dat er niet gediscrimineerd mag worden tussen mensen die gevaccineerd zijn en mensen die dit niet zijn.

Oostdam verwacht “een hevige concurrentie” onder testaanbieders de komende tijd. “De vakantieganger wordt een heel aantrekkelijke doelgroep nu reizen weer op gang komen en steeds meer gebieden geel kleuren. Iedereen met een testbedrijf duikt daar nu bovenop. Ze maken daar aanbiedingen voor”, vertelt Oostdam.

Kamer wil ook gratis PCR-coronatest voor reizigers

Ook de Tweede Kamer wil dat Nederlandse vakantiegangers die deze zomer naar het buitenland willen gaan en nog niet ingeënt zijn een gratis PCR-coronatest kunnen krijgen.

“Als Europa in de zomer veilig opengaat mag er geen tweedeling ontstaan. Een gezin met drie kinderen dat nog niet gevaccineerd is wordt dan op grote kosten gejaagd. Dat is oneerlijk en onjuist, daarom moeten de vereiste PCR-testen gratis verstrekt worden”, aldus Sjoerd Sjoerdsma (D66).

Tom van der Lee van GroenLinks vindt het standpunt van het kabinet “onbegrijpelijk” en “onaanvaardbaar”, zei hij in een debat met premier Rutte over de komende EU-top. Als er geen gratis test komt, zijn de jongeren volgens Van der Lee de pineut en kunnen ze niet op vakantie naar het buitenland.

Andere partijen die een gratis test willen zijn in elk geval CDA, SP, Volt, ChristenUnie, PvdA en DENK. Volgens Sjoerdsma kan het kabinet het geld voor de testen betalen uit het Europees coronaherstelfonds.

Premier Rutte zei in het debat woensdag dat het kabinet zich nog moet beraden over de gratis PCR-testen voor vakantiegangers. Minister De Jonge zou daarover over twee weken meer duidelijkheid geven.

Lees meer over het coronavirus: