De oprichter van de website Silk Road gaat hoogstwaarschijnlijk de cel in. Een jury verklaarde Ross Ulbricht woensdag in de Verenigde Staten schuldig aan het runnen van de site, waar onder meer drugs en valse identiteitsbewijzen werden verhandeld.

Dat melden Amerikaanse media, waaronder The New York Times. Welke straf Ulbricht krijgt, wordt later bepaald.

De 30-jarige Ulbricht kreeg een klein percentage van de opbrengst van elk product dat werd verhandeld via het digitale handelsplatform. Gebruikers konden anoniem en ontraceerbaar handelen, en betalen met de virtuele munt bitcoin.

Silk Road verwerd al snel een platform waar allerlei illegale producten werden verkocht, voornamelijk narcotica. In 2013 werd de website offline gehaald. Toen was er voor 213,9 miljoen dollar (188 miljoen euro) op verhandeld, en had de site 11,6 miljoen euro aan commissies opgeleverd.

‘Ik ben erin geluisd’

De 30-jarige Amerikaan gaf toe dat hij de site heeft opgezet, maar zei dat hij slechts de bedoeling had er een vrijhandelsplaats van te maken. Bovendien stelde hij dat hij erin is geluisd door Mark Karpeles, de baas van de inmiddels failliete bitcoinbeurs Mt. Gox.

Karpeles had volgens Ulbricht de dagelijkse leiding over Silk Road en zou veel baat hebben bij het gebruik van bitcoins op Silk Road.

Nederlander ook voor de rechter

De jury was echter niet overtuigd. Ulbricht is onder meer schuldig aan drugshandel, witwassen en hacken, aldus de jury woensdag. Daarvoor kan Ulbricht levenslang krijgen. Een 22-jarige Nederlander die zeer actief was op de site, moet nog terechtstaan in de VS. Hij kan veertig jaar krijgen.

Silk Road werd op het internet overigens opgevolgd door de website Silk Road 2.0. De server van die website stond een tijdje in Nederland. In november 2014 werd ook die site platgelegd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl