• Techmiljardair Elon Musk kan met zijn tweets grote koersbewegingen op de cryptomarkt veroorzaken.
  • Woensdag schokte Musk de cryptogemeenschap met de aankondiging dat Tesla de bitcoin toch niet gaat gebruiken voor betalingstransacties.
  • Donderdag suggereerde Musk dat hij zich met de technische opzet van de dogecoin wil gaan bemoeien.

Techmiljardair Elon Musk kan met zijn tweets grote koersbewegingen op de cryptomarkt veroorzaken.

Woensdag schokte Musk de cryptogemeenschap met de aankondiging dat zijn bedrijf Tesla kopers van elektrische auto’s toch niet de mogelijkheid gaat bieden om met bitcoin af te rekenen. Donderdagavond tweette Musk dat hij bezig is met software-ontwikkelaars om de efficiëntie van de dogecoin te verbeteren.

Begin dit jaar kocht Tesla nog voor 1,5 miljard dollar aan bitcoin om het voor klanten mogelijk te maken te betalen met de belangrijkste digitale munt.

Maar inmiddels neemt Musk aanzwellende kritiek op de bitcoin serieus. Het gaat daarbij vooral om het exorbitante energiegebruik van de bitcoin bij het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van deze cryptomunt (de blockchain).

Immers: het doel van Tesla om de auto-industrie fossielvrij te maken staat in nogal schril contrast tot de CO2-voetafdruk van de bitcoin.

Bitcoin daalt, dogecoin stijgt

De bitcoin kreeg donderdag een flinke tik en noteerde vrijdagochtend iets onder de 50.000 dollar, na de aankondiging dat Tesla de bitcoin niet langer als betaalmiddel wil gebruiken.

Aan de andere kant is Musk een grote fan van de ludieke cryptomunt dogecoin. Die steeg 20 procent in de nacht van donderdag op vrijdag, na een tweet van Musk waarin hij suggereerde zich met de technische infrastructuur van de dogecoin te gaan bemoeien.

De dogecoin was begin dit jaar minder dan een dollarcent waard en is door een hype op social media en positieve tweets van Musk tot ongekende hoogte gestegen.

Lees meer: Dogecoin is 13.000% gestegen door een hype op sociale media – 5 experts geven aan waarom dat verdacht veel lijkt op de gekte rond GameStop

Een week geleden noteerde de dogecoin een record op 0,72 dollar. Daarna volgde een correctie van ruim 25 procent, die inzette tijdens een optreden van Musk bij comedyshow Saturday Night Live.

Vrijdag noteerde de dogecoin op 0,53 dollar en had deze cryptomunt een marktwaarde van 67 miljard dollar. Hiermee was de dogecoin de op vier na grootste cryptomunt.

De top drie op de cryptomarkt noteerde vrijdag lager. De nummer één, de bitcoin, had vrijdagochtend een waarde van 49.332 dollar, een verlies van 3 procent op dagbasis.

Ether, de munt achter het Ethereum-netwerk, noteerde 4 procent lager op 3.831 dollar. Binance Coin, de munt van cryptobeurs Binance verloor 7 procent op 582 dollar.

bron: Coinmarketcap.com
bron: Coinmarketcap.com

Ether bereikte eerder deze week nog een absoluut record op 4.358 dollar; Binance Coin kreeg donderdag te maken met een onderzoek in de VS naar het faciliteren van witwaspraktijken en belastingontwijking.

Lees ook: Het momentum in de cryptomarkt draait van bitcoin naar ethereum – dat kan duiden op een serieuze correctie

Sinds begin week zit er ook een nieuwe cryptomunt bij de 10 grootste digitale valuta: Internet Computer werd maandag geïntroduceerd en bereikte in één klap een marktwaarde van rond de 40 miljard dollar.

Het achterliggende platform beoogt een radicale transformatie van de manier waarop het internet functioneert. Vrijdag koerste de token van Internet Computer op dagbasis 6 procent lager op 313 dollar.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Gloednieuwe cryptomunt Internet Computer is 2 dagen na de lancering $45 miljard waard – en hoort meteen bij de 10 grootste cryptomunten