Econoom Peter Schiff zet de bitcoin weg als waardeloos en zegt dat de cryptozeepbel uiteen zal spatten.

Hij verwacht dat de Amerikaanse dollar sterk in waarde zal dalen.

Schiff verwijt de Amerikaanse overheid te grote vraagstimulering en het creëren van een “gigantische zeepbeleconomie.”

Econoom en beurshandelaar Peter Schiff noemt de bitcoin waardeloos en verklaart zijn eigen zoon voor gek omdat die er geld in steekt. Hij zei dit afgelopen week tijdens een interview voor RealVision.

De hoofdeconoom van vermogensbeheerder Euro Pacific Capital voorspelt ook een val van de dollar, verwijt de Amerikaanse overheid beurskoersen op te pompen en roept op tot minder overheidsingrijpen in financiële markten en de economie.

Dit zijn de beste 6 uitspraken van Schiff in het interview:

1. “Bitcoin is geen geld. Het wordt niet echt gebruikt als betaalmiddel, laat staan als rekeneenheid. Het wordt slechts gebruikt om ermee te speculeren. Het is geen belegging zoals vastgoed, het genereert geen huuropbrengsten. Het is geen aandeel, het keert geen dividend uit. Het is geen obligatie, het keert geen rente uit. Het is zelfs geen grondstof, want je kan het nergens voor gebruiken. Het is slechts een collector’s item.”  

2. “Ik denk niet dat bitcoins nog maar iets waard zijn als de muziek stopt. Als niemand nog bitcoins wil, zijn ze volledig waardeloos.”

3. "De bitcoinzeepbel kan knappen voordat de dollar valt. Misschien hebben we een crytocrisis voordat er een dollarcrisis is." 

4. "Mijn zoon is volledig in de ban van de bitcoincultus. Hij is compleet gek. Maar hij heeft een excuus. Hij is pas 18 jaar. Er zijn echter een heleboel volwassenen die geen excuus hebben." – Schiff vergelijkt de bitcoin met een religie waarvan de volgers geloven dat elke bitcoin ooit miljoenen dollars waard zal zijn.

Lees ook: Een technisch analist legt uit waarom ethereum momenteel kansrijker is dan de bitcoin als belegging – en hoe hij crypto’s analyseert

5. "We hebben een enorm grote overheid en een gigantische zeepbeleconomie die gestimuleerd wordt door een kunstmatig lage rente. Daarmee worden onderliggende onevenwichtigheden in de economie uitvergroot, maar uiteindelijk zal een noodzakelijke correctie leiden tot een economische ineenstorting."

6. "De Amerikaanse economie van vandaag is er slechter aan toe dan in het jaar 2000. De onevenwichtigheden zijn veel groter en de schulden veel hoger. Dit zal leiden tot een veel sterkere val van de dollar dan we zagen in 2000 en 2008. De volgende crisis zal een crisis zijn van de dollar en van overheidsschuld."

LEES OOK: Hoogtevrees bij marktexperts die beurscrash vrezen: terecht of niet?