Operationeel directeur Sheryl Sandberg stapt na 14 jaar op bij het moederbedrijf van Facebook. Ze kwam bij het bedrijf in 2008 en was na Mark Zuckerberg de belangrijkste manager binnen het bedrijf, hoewel insiders stellen dat haar invloed de afgelopen jaren steeds verder afnam.

De nieuwe operationeel directeur van Meta wordt Javier Olivan, die momenteel leiding geeft aan de groei-inspanningen van het bedrijf waar ook Messenger, Instagram en Whatsapp onder vallen.

Het aandeel van Meta Platforms verloor woensdag op Wall Street na de aankondiging van het vertrek van Sandberg bijna 3 procent aan beurswaarde.

Topman Zuckerberg heeft al aangegeven dat de rol van Olivan zeker anders zal worden ingevuld dan de leiderschapsrol die Sandberg had.

Sandberg gold als een mentor voor Zuckerberg, die nog maar 23 was toen Sandberg bij het bedrijf kwam. In een reactie op haar vertrek wijst Zuckerberg erop dat het Sandberg was die hem heeft geleerd hoe je een bedrijf moet runnen.

Als vroege werknemer bij Google en Facebook heeft Sandberg een enorm persoonlijk fortuin vergaard, dat door Forbes op 1,6 miljard dollar wordt geschat.

Toch wijzen critici erop dat Sandberg als COO de laatste jaren op een zijspoor kwam. Sandberg zou nu allicht een politieke carrière ambiëren, maar het is de vraag of ze het momentum heeft gemist.

'Amerikanen houden van een comeback na een val'

Er lijken nog veel mogelijkheden voor Sandberg. Ze is een prominente zakenvrouw, had veel zakelijk succes, bracht een populair boek uit en heeft een meeslepend persoonlijk verhaal.

Bij de aankondiging van haar afscheid zei Sandberg dat ze weliswaar niet weet wat de toekomst brengt, "Maar ik weet dat ik me in de toekomst meer zal richten op mijn stichting en filantropisch werk, wat belangrijker voor me is dan ooit, gelet op dit voor vrouwen cruciale moment".

Dat laatste kan een verwijzing zijn naar de op handen zijnde beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof om een einde te maken aan de abortusrechten van vrouwen in de Verenigde Staten.

Sandberg publiceerde in 2013 het boek "Lean In", waarin ze suggereerde dat vrouwen meer voor de macht moeten gaan. Het was een bestseller en er werden meer dan 4 miljoen exemplaren verkocht in 5 jaar. Twee jaar later overleed haar man, Dave Goldberg, en ging Sandberg door een periode van diepe rouw.

In haar carrière volgde daarna een reeks schandalen bij Facebook en hoorzittingen van het Congres waar Sandberg samen met CEO Mark Zuckerberg moest verschijnen. In 2019 publiceerde ze met auteur Adam Grant een tweede boek, "Option B", over omgaan met tegenslag.

"Ze heeft zeker een verhaal te vertellen," zegt Tammy Haddad, een in Washington gevestigde consultant, over een mogelijke politieke carrière voor Sandberg. Er zijn volgens Haddad wellicht wat (negatieve) puntjes die Sandberg aan het kiezerspubliek zou moeten uitleggen, maar haar carrière is verder "een lange geschiedenis van succes en innovatie bij Facebook".

Haddad merkt op dat er geen perfecte politieke kandidaten zijn. "Het Amerikaanse volk houdt van een verhaal van terugval en herstel en zij is zeer bekend".

Er zijn twijfels over het politieke momentum voor Sandberg

Ondanks haar succesvolle carrière en intrigerende levensverhaal vragen sommige critici zich af of het politieke momentum er nog is voor Sandberg. Het is echter zeker ook niet de eerste keer dat ze zich actief in de politiek mengt.

Sandberg was stafchef van Larry Summers, minister van Financiën van in de regering van Bill Clinton, van 1999 tot 2001. Ze werd volgens Politico ook zelf beschouwd als mogelijke minister van Financiën als Hillary Clinton in 2016 president was geworden. Sandberg zou het campagneteam van Clinton ook hebben geadviseerd over vrouwenkwesties.

Tijdens de race om het presidentschap van Michael Bloomberg in 2016 stond ze naar verluidt hoog op zijn lijst als mogelijke vicepresident.

Maar zoals gezegd; ondanks alle mogelijkheden kan het optimale moment om een politieke carrière te lanceren weleens voorbij zijn voor Sandberg.

Een goed geïnformeerde bron vertelde tegen Insider dat Sandberg interesse zou hebben voor de senaatszetel voor Californië die bezet wordt door Dianne Feinstein. Collega's zouden al klagen over hoe weinig scherp de 88-jarige Feinstein senator nog is, maar zelf zegt ze niet af te willen treden.

Volgens een bron uit de Californische politiek zijn er ook geruchten dat Sandberg interesse heeft getoond voor de vacante Amerikaanse senaatszetel die in 2020 door Kamala Harris werd achtergelaten toen ze vicepresident werd.

Een bron binnen de Democratische partij geeft echter aan dat er toen al minder steun was binnen de partij voor Sandberg. "Tegen de tijd dat de zetel van Kamala vrijkwam, waren we al heel ver verwijderd van [de situatie in] 2015. Sandberg kan de politieke winden goed genoeg lezen om te weten dat dat niet op het menu staat." Een andere bron geeft eveneens aan dat het krediet dat Sandberg had binnen de partij, is verdwenen.

Lees over Meta en Facebook ook: