Meta, het moederbedrijf van Facebook, is naar verluidt bezig met een nieuwe cryptovaluta. Deze digitale munten worden op de werkvloer ‘Zuck Bucks’, genoemd, meldt de Financial Times.

Met Zuck Bucks moeten gebruikers hun aankopen in de aankomende metaverse van het bedrijf kunnen gaan doen.

Daarmee lijkt het veel op het eerdere Diem-project dat Meta Financial Technologies probeerde te bouwen. Maar volgens de Britse krant heeft de nieuwe cryptovaluta weinig overeen met de eerdere poging van het bedrijf. De ontwikkeling van de op blockchain draaiende valuta diem werd als gevolg van meerdere tegenslagen uiteindelijk geschrapt.

Meta zou de Zuck Bucks in de markt willen zetten als een in-app valuta, vergelijkbaar aan de Robux in de populaire kindergame Roblox. Het grote verschil tussen Diem en Zuck Bucks is dan ook dat de laatstgenoemde niet op een blockchain draait, maar gewoon beheerd wordt door Meta.

Volgens het FT zou Meta het pad van de minste weerstand kiezen en een digitale valuta willen lanceren waar zo min mogelijk regulering vanuit de overheid of financiële instanties op van pas is. "Een cryptovaluta niet gebaseerd op de blockchain is daarbij de interessantste optie", aldus een werknemer van Meta tegenover FT.

Facebook wil gebruikers reputatietokens geven

Naast de Zuck Buck zou Meta ook kijken naar digitale 'reputation tokens' of 'social tokens' op Facebook. De tokens zouden uitgedeeld kunnen worden aan plaatsers van waardevolle content, waarmee ze geloofwaardigheid opbouwen. Hiermee zou Facebook zichzelf langzaam kunnen lostrekken van het nakijken, reguleren en keuren van posts op het sociale netwerk, iets waar het notoir slecht in is.

Een soortgelijk initiatief is ook voor Instagram in de maak, maar zou hier 'creator coins' heten.

Eerder liet Mark Zuckerberg al weten dat je binnenkort je NFT's kunt tonen op Instagram, maar nu blijkt uit gelekte interne documenten dat Facebook halverwege mei een soortgelijke functie lanceert. Kort daarop zouden ook groepen gelanceerd worden waar je alleen toegang tot krijgt als je bepaalde NFT's in bezit hebt. Daarnaast zou Facebook ook de mogelijkheid willen aanbieden om NFT's te minten (een term voor het aanmaken van NFT's) op het platform.

LEES OOK: Crypto-evangelisten zeggen dat Web3 een vrij en democratisch internet oplevert: waarom die belofte extreem dubieus is