• Olie- en gasconcern Shell wil de uitstoot van CO2 steeds verder terugbrengen, tot het bedrijf in 2050 geheel klimaatneutraal is.
  • Het bedrijf wil verder jaarlijks 5 miljard tot 6 miljard dollar investeren in duurzame energiebronnen.
  • Shell wil ook het dividend verhogen en met de nieuwe strategie naar eigen zeggen waarde creëren voor aandeelhouders en de samenleving.

Shell heeft een nieuwe strategie uiteengezet waarmee het bedrijf in 2050 volledig klimaatneutraal moet zijn. Volgens Shell piekte de uitstoot van het bedrijf in 2018 en was in 2019 een piek te zien bij de olieproductie van het concern. 

Het olie- en gasconcern verwacht dat de olieproductie geleidelijk zal gaan dalen, met 1 tot 2 procent per jaar.

Bij de nieuwe ambities om de CO2-uitstoot naar beneden te brengen hoort een daling van 6 tot 8 procent in 2023, gerekend ten opzichte van 2016.

In 2030 moet het gaan om een daling met 20 procent en met 45 procent in 2035. Voor 2050 wordt uiteindelijk dan op 100 procent gemikt.

Shell wil het netwerk van laadpalen vergroten

Het Brits-Nederlandse bedrijf liet verder weten jaarlijks 5 miljard tot 6 miljard dollar te gaan investeren in duurzame energiebronnen, zoals windenergie, biobrandstoffen en waterstof.

Ook wil het concern zijn wereldwijde netwerk van laadpalen voor elektrische auto's gaan vergroten naar 500.000 in 2025, van de ruim 60.000 nu. Daarnaast zal meer worden gedaan voor de opvang en opslag van CO2.

Shell zegt achter de doelstellingen te staan van het Klimaatakkoord van Parijs. Milieugroeperingen hebben kritiek geuit op Shell, omdat het bedrijf te weinig zou doen om de uitstoot te verlagen. In aanloop naar de strategie-update zei Milieudefensie dat de CO2-uitstoot van Shell blijft toenemen.

Waarde voor aandeelhouders en samenleving

Het bedrijf kwam ook met andere plannen waaronder rond het verhogen van het dividend, de kapitaalinvesteringen en het verlagen van de schuld. Topman Ben van Beurden zegt dat met de nieuwe strategie de uitstoot wordt verlaagd en waarde wordt gecreëerd voor aandeelhouders, klanten en de samenleving.

Overigens is Shell ook bezig in de kosten te snijden door banen te schrappen. In januari werd bekend dat Shell circa 900 banen in Nederland schrapt. Dat komt neer op ongeveer een tiende van het totale Nederlandse personeelsbestand. Shell kondigde in september aan dat wereldwijd 7000 tot 9000 banen verloren gaan vanwege de coronacrisis.

Shell leed afgelopen jaar zijn grootste verlies ooit. Onder de streep kwam het bedrijf bijna 22 miljard dollar tekort.

LEES OOK: Amazon en Shell zetten in op een nieuw soort vliegtuig dat de hele luchtvaartsector op de kop kan zetten