• Shell gaat zo’n 900 banen schrappen in Nederland. Dat komt neer op een tiende van het Nederlandse personeelsbestand.
  • Het is onderdeel van de eerder aangekondigde reorganisatie. Het bedrijf wil flink gaan vergroenen. Zo’n 7.000 tot 9.000 banen verdwijnen wereldwijd.
  • Bij het Britse deel verdwijnen de komende twee jaar zo’n 700 banen. Ook schrapt ze zo’n 330 banen bij de zogeheten Noordzee-activiteiten.
  • Shell heeft zo’n 83.000 werknemers, van wie 9.000 in Nederland en zo’n 5.000 in het Verenigd Koninkrijk werken.

Shell schrapt zo’n 900 banen in Nederland als onderdeel van de eerder aangekondigde grote reorganisatie bij het olie- en gasconcern. Dat komt neer op ongeveer een tiende van het totale Nederlandse personeelsbestand.

Shell kondigde in september al aan dat er wereldwijd een streep gezet wordt door 7.000 tot 9.000 banen en dat ze flink gaat reorganiseren. Dit mede om kosten te besparen vanwege de coronacrisis. Het bedrijf wil daarnaast flink gaan vergroenen met oog op de energietransitie.

Maar hoe het banenverlies precies verdeeld zou worden binnen het concern was destijds nog niet duidelijk. Ook nu geeft Shell nog niet veel details vrij. Zo is nog niet bekend welke functies precies worden geraakt.

Een woordvoerder benadrukt dat er naast het verdwijnen van een groot aantal banen, ook nieuwe banen bij zullen komen. Er is volgens hem een goed sociaal plan beschikbaar en Shell begeleidt getroffen medewerkers zoveel mogelijk naar nieuw werk.

Ook Britse deel schrapt banen

De onderneming heeft ook naar buiten gebracht dat het haar Britse personeelsbestand komende twee jaar naar verwachting met 10 procent tot 14 procent terugbrengt. Daar gaan waarschijnlijk dus tot zo'n 700 banen verloren.

Shell heeft daarnaast aangegeven dat het van plan is om 330 banen te schrappen bij de zogeheten Noordzee-activiteiten. Dit raakt waarschijnlijk vooral kantoormedewerkers in het Schotse Aberdeen.

Verder hebben wereldwijd 1.500 mensen laten weten dat ze gebruik willen maken van een vrijwillige vertrekregeling. Shell zegt op dit moment werknemers nog een tweede mogelijkheid te bieden om gebruik te maken van die regeling.

Bij het Brits-Nederlandse concern werken alles bij elkaar ongeveer 83.000 werknemers, van wie 9.000 in Nederland en zo'n 5.000 in het Verenigd Koninkrijk.

LEES OOK: Shell is geen oliebedrijf, vindt topman Ben van Beurden – en legt daarmee de vinger op het imagoprobleem van de energiereus