China heeft dan misschien niet de allerhoogste wolkenkrabber ter wereld, maar het telt volgens The Council on Tall Buildings and Urban Habitat wel vijf van de tien hoogste wolkenkrabbers ter wereld. Drie daarvan staan samen in een cluster middenin het financiële centrum van Shanghai.

In zijn nieuwe boek ‘Supertall’ schrijft architect Stefan Al over wolkenkrabbers wereldwijd en hoe ze de skylines van steden vormgeven. Daarin heeft hij het ook over het “eerste cluster van drie superhoge wolkenkrabbers ter wereld”.

“Dat is echt heel zeldzaam, want normaal gesproken bouwen we alleen losstaande superhoge wolkenkrabbers”, zegt Al tegen Insider over het cluster in Shanghai. “Maar hier hebben we er drie en ze staan vlakbij elkaar. Bij de bouw zat er steeds een paar jaar tussen en elke nieuwe wolkenkrabber was weer wat hoger dan de vorige.”

De drie wolkenkrabbers in Shanghai. Foto: AerialPerspective Images/Getty Images

Het cluster staat in Lujiazui, het financiële district van Shanghai, en bestaat uit de Shanghai Tower, het Shanghai World Financial Center en de Jin Mao Tower.

"De Shanghai Tower is de meest recente en dat is de hoogste wolkenkrabber van China. Maar de andere twee torens waren ook de hoogste op het moment dat ze waren gebouwd", zegt Al.

Neem een kijkje bij het Chinese cluster van extreem hoge wolkenkrabbers.

1. Jin Mao Tower

Hoogte: 420 meter
Bouw afgerond: 1999

De top van de Jin Mao Tower. Foto: Jeffrey Greenberg/Universal Images Group/Getty Images.

De Jin Mao Tower heeft een gelaagde gevel die is geïnspireerd op een pagode, zo stelt SOM, het architectenbureau dat verantwoordelijk is voor het ontwerp van de toren. "De gevel zit vol metalen balken en balustrades. En die kunnen erg handig zijn voor glazenwassers", zegt Al.

In het bovenste gedeelte van het 88 verdiepingen tellende gebouw is een Grand Hyatt Hotel gevestigd, terwijl het onderste gedeelte bestaat uit kantoorruimte. 

2. Shanghai World Financial Center

Hoogte: 492 meter
Bouw afgerond: 2008

In de bovenkant van het Shanghai World Financial Center zit een trapeziumvormig gat. Foto: Jackal Pan/Getty Images.

Net als in de Jin Mao Tower is ook in het Shanghai World Financial Center een hotel gevestigd: Park Hyatt Shanghai. Het hotel strekt zich uit van de 79ste tot de 93ste verdieping van de toren. De rest van de verdiepingen bestaat uit een mix van kantoorruimte en winkels, zo stelt architectenbureau KPF dat het gebouw heeft ontworpen.

Het ontwerp van het Shanghai World Financial Center is iconisch vanwege het trapeziumvormige gat bovenaan het gebouw, dat volgens het boek van Al in eerste instantie was bedacht als cirkel.

"Maar het idee van een enorme cirkel bovenaan de skyline van Shanghai leidde tot veel publieke woede. De cirkel deed de Chinese bevolking denken aan de rijzende zon, het symbool van de Japanse vlag", schrijft Al in zijn boek. Vanwege al die verontwaardiging besloten de architecten de cirkel te veranderen in een trapezium.

3. Shanghai Tower 

Hoogte: 632 meter
Bouw afgerond: 2015

De Shanghai Tower valt op door zijn getordeerde vorm. Foto: Xiaodong Qiu/Getty Images.

De Shanghai Tower is volgens The Council on Tall Buildings and Urban Habitat de hoogste wolkenkrabber van China. 

Het is na de Burj Khalifa in Dubai ook de tweede hoogste toren ter wereld, maar de Shanghai Tower heeft wel 20 procent meer vloeroppervlak. De lift van de Shanghai Tower gaat ook hoger dan die van de Burj Khalifa.

Lees ook: Ik ging naar de 125ste verdieping van de Burj Khalifa en kreeg een prachtig uitzicht op social media influencers

"De enorme lengte van 578 meter overtreft de liftschacht van de Burj Khalifa met 73 meter. De lift gaat in minder dan 55 seconden van de begane grond tot helemaal bovenaan", schrijft Al in zijn boek. "Als je met de trap van de grond tot de top zou gaan, zouden daar 3.398 treden voor nodig zijn en zou de gruwelijke klim 53 minuten duren."

Bij het ontwerp van de toren is rekening gehouden met harde wind. De getordeerde vorm, zoals architecten het 'gedraaide' ontwerp noemen, en de uitgesneden hoek houden het gebouw veilig, zegt Al tegen Insider. Een perfecte ronde toren zou gevaarlijk zijn bij een storm, vanwege een fenomeen dat 'vortex shedding' wordt genoemd en dat veel kracht uitoefent op het gebouw.

"Als de wind om een rond object heen waait, wordt het oppervlak van de cirkel gevolgd en wordt de kracht van de wind versterkt", legt Al uit. "Maar als je een onregelmatig oppervlak hebt, met in dit geval een hoek naar binnen, dan kan de wind het oppervlak van het gebouw simpelweg niet meer volgen." 

LEES OOK: Dit zijn de 5 hoogste wolkenkrabbers van China – regering wil geen gebouwen meer hoger dan 500 meter