Mensen op de bovenste verdiepingen van de Burj Khalifa, ’s werelds hoogste gebouw, ervaren tijd anders dan mensen op de grond.

In het nieuwe boek ‘Supertall‘ onderzoekt architect Stefan Al de wereld van de wolkenkrabbers. Daarbij kijkt hij naar hoe ze onze manier van leven beïnvloeden en wat de impact van ’s werelds hoogste gebouw op zijn bewoners is.

De Burj Khalifa meet vanaf de grond 828 meter. Daarmee is de wolkenkrabber nog iets hoger dan dat de Erasmusbrug in Rotterdam lang is (802 meter). Volgens Al overtreft het de schaal van alles wat ooit op aarde is gebouwd.

“Ik herinner me dat ik er voor het eerst heenging, met een oude cameratelefoon. Ik kon het gebouw niet eens op één enkele foto krijgen. Dat vond ik bizar”, vertelde Al aan Insider.

Langer vasten tijdens de ramadan

Volgens het boek van Al kunnen mensen vanaf de top van de Burj Khalifa zo ver in de Arabische woestijn kijken, dat ze de zon enkele minuten later zien ondergaan dan mensen op de grond. Dat had gevolgen voor de moslimbevolking in het gebouw: door het waargenomen tijdsverschil moesten de bewoners van de hogere verdiepingen een paar minuten langer vasten tijdens de ramadan.

"De geestelijken van Dubai besloten dat de bewoners boven de 80ste verdieping twee minuten langer moeten wachten met het beëindigen van hun vasten tijdens de ramadan. En degenen boven de 150ste verdieping moeten drie minuten extra wachten", schrijft Al in zijn boek.

De Burj Khalifa boven de wolken.
De Burj Khalifa boven de wolken.
Rustam Azmi/Getty Images

Profiteren van koelere lucht

Het gebouw "overstijgt ook de plaatselijke temperatuur en het klimaat van de aarde", schrijft Al. Dat komt omdat de Burj Khalifa zo hoog is dat de bovenste helft af en toe boven de wolken uitsteekt, waardoor het niet wordt beïnvloed door eventuele regenbuien.

Op de top van het gebouw zou de temperatuur aan de buitenkant ook 6 graden Celsius koeler zijn dan op de grond, volgens het boek.

"Aangezien de lucht koeler wordt naarmate je hoger komt, kun je voordeel halen uit dat hoogteverschil. Je hebt bijvoorbeeld minder airconditioning nodig op de bovenste niveaus, omdat je gebruik maakt koelere lucht", vertelde Al aan Insider.

'Supertall' rolde op 12 april van de drukpers en wordt uitgegeven door W. W. Norton & Company.

LEES OOK: Ik ging naar de 125ste verdieping van de Burj Khalifa en kreeg een prachtig uitzicht op social media influencers