China wil geen gebouwen meer hoger dan 500 meter.

De afgelopen jaren schoten extreem hoge wolkenkrabbers juist als paddenstoelen uit de grond in China.

Er zijn in China vijf gebouwen die hoger zijn dan 500 meter, waaronder de Shanghai Tower, het op één na hoogste gebouw ter wereld.

Hoog, hoger hoogst. Of toch even niet meer? China verbiedt de bouw van wolkenkrabbers die meer dan 500 meter hoog zijn vanwege zorgen over de veiligheid en de kwaliteit van de bouwprojecten.

Voor gebouwen hoger dan 250 meter gelden lokaal ook strikte beperkingen, aldus een nationale commissie die gaat over ontwikkeling en hervorming.

In de Chinese stad Shenzhen werd in mei een gebouw van 72 verdiepingen gesloten nadat het onverklaarbaar begon te wiebelen. Sindsdien zijn er grote zorgen over de veiligheid van hoogbouw.

De bouw van gebouwen hoger dan 100 meter moet strikt in overeenstemming zijn met de schaal van de stad waar ze komen te staan, aldus de commissie. Daarbij speelt ook de brandbestrijdingscapaciteit een rol.

Er zijn wereldwijd tien gebouwen die hoger zijn dan 500 meter. Vijf daarvan bevinden zich in China. Dat zijn respectievelijk: de Shanghai Tower, het Ping An Financial Centre, het Guangzhou CTF Financial Centre, het Tianjin CTF Financial Centre en China Zun.

Bekijk hieronder het overzicht:


Shanghai Tower: 632 meter, hoogste gebouw van China

Foto: Sam Balye/Unsplash.com
Foto: Sam Balye/Unsplash.com

De Shanghai Tower, voltooid in 2015, is het hoogste gebouw van China met een lengte van 632 meter en staat in het financiële district Pudong in de havenstad Shanghai. Het is het op één na hoogste gebouw ter wereld, na de Burj Khalifa (828 meter) die in Dubai staat.

Samen met het Ping An Financial Centre heeft de Shanghai Tower het hoogste oberservatiedek ter wereld op een hoogte van 562 meter.


Ping An Financial Centre: 599 meter (Shenzhen)

Foto: EPA
Foto: EPA

Het Ping An Financial Centre staat in de Chinese stad Shenzhen, die in de buurt ligt van Hongkong. Het is met een lengte van 599 meter het op één na hoogste gebouw van China. Het ontwerp komt van het Amerikaanse architectenbureau Koohn Pedersen Fox Associates. Het gebouw is vernoemd naar de verzekeringsmaatschappij Ping An en werd in 2017 voltooid.


Guangzhou CTF Financial Centre: 530 meter

Foto: EPA
Foto: EPA

Het Guangzhou CTF Financial Centre staat in de gelijknamige Chinese stad en werd voltooid in 2016. Het gebouw heeft een hoogte van 530 meter en is multifunctioneel ingericht met winkels, kantoorruimte, appartementen en een hotel.


Tianjin CTF Financial Centre: 530 meter

Foto: EPA
Foto: EPA

Het Tianjin CFT Financial Centre is ongeveer even hoog als het de nummer drie met een lengte van bijna 530 meter. Dit gebouw in de stad Tianjin werd in 2019 voltooid en staat in het economische district aan de rand van de stad.


China Zun: 528 meter (Beijing)

Foto: EPA
Foto: EPA

De Chinese hoofdstad Beijing herbergt de op vier na grootste wolkenkrabber van het land: China Zun heeft een hoogste van 528 meter en staat in het zakencentrum van de stad. het gebouw werd in 2018 voltooid. De bijnaam 'Zun' refereert aan oude Chinese wijnschepen volgens de ontwerpers van CITIC Group.

LEES OOK: De smalste wolkenkrabber ter wereld is bijna af. Neem een kijkje binnenin