In Shanghai dwaalt een robothond door de straten met als doel de inwoners veilig en gezond te houden te midden van een grote corona-uitbraak.

De machine draagt een luidspreker op de rug die mensen oproept “een mondkapje te dragen, de handen te wassen en de lichaamstemperatuur in de gaten te houden”, meldt de Britse krant The Times. Die baseert zich op beelden afkomstig van staatsmedium The Paper.

Sinds eind maart zit Shanghai in een strenge lockdown vanwege een sterke toename aan besmettingen met de BA.2-omikronvariant.

Naast robothonden zet de overheid ook drones in om ervoor te zorgen dat inwoners zich houden aan de coronamaatregelen. In een video op Chinese sociale media is te zien hoe een drone boven een park mensen toespreekt met een luidspreker: "Ga meteen naar huis of word bestraft voor het overtreden van de wet."

In Shanghai, een megastad van 26 miljoen inwoners, gelden in verschillende delen andere coronamaatregelen. Maar één regel lijkt voor iedere inwoner te gelden: dat huisdieren van coronapatiënten preventief worden geruimd.

Volgens persbureau Reuters mogen de meeste inwoners van Shanghai inmiddels niet meer hun huis verlaten, zelfs niet om het afval buiten te zetten. Op 2 april werden zij ook nog eens verplicht om twee extra coronatests af te nemen, een zelf thuis en een door de autoriteiten.

Wu Qianyu, een medewerker van de volksgezondheidsraad van Shanghai, noemt de situatie in de stad "ernstig en complex" en "de taak om de uitbraak in te dammen extreem moeilijk."

Op 3 april alleen al registreerde Shanghai 7.788 lokale asymptomatische en 438 symptomatische besmettingen. Daarmee is de stad volgens Reuters verantwoordelijk voor 62 procent van alle coronabesmettingen in China.

LEES OOK: De lockdown in Shanghai zal de kosten van zeetransport verder doen stijgen, waarschuwt containergigant Maersk