De wereldwijde scheepvaartgigant Maersk waarschuwt dat een aangekondigde lockdown in China’s commerciële centrum Shanghai de levertijden zal vertragen en de transportkosten zal opdrijven.

In een verklaring die maandag op de website werd geplaatst, zei de rederij: “Transport van en naar Shanghai zal tot 5 april ernstig worden beïnvloed als gevolg van de volledige lockdown in de districten Pudong en Puxi in Shanghai. Hierdoor zullen levertijden oplopen en stijgen transportkosten mogelijk.”

De lockdown van Shanghai doet denken aan het begin van de coronapandemie, toen de wereldwijde transportketen werd geraakt nadat fabrieken in China werden gesloten en gezondheidsmaatregelen de scheepvaart verstoorden.

Shanghai is momenteel een hotspot voor Covid-19-gevallen en deze week zijn strenge lockdownmaatregelen ingegaan om het stijgende aantal gevallen in de stad te bestrijden.

De stad is in tweeën gesplitst langs de Huangpu-rivier om massale tests mogelijk te maken. De mensen die ten oosten van de rivier wonen, zijn momenteel in lockdown, terwijl de mensen in het westen worden getest. Een vierdaagse lockdown voor mensen die ten westen van de rivier wonen, begint op vrijdag wanneer de tests in het oosten beginnen.

De stad registreerde 4.381 asymptomatische COVID-19-gevallen en 96 symptomatische gevallen op maandag, volgens persbureau Reuters.

Maersk zei dat alle magazijnen in Shanghai tussen 28 maart en 1 april gesloten zullen blijven, terwijl een aantal depots vanaf 28 maart "tot nader order" gesloten blijft.

De rederij zei ook dat ook luchtvracht getroffen zou worden door de beperkingen. China is volgens The New York Times verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de wereldwijde productie van goederen.

De nieuwste lockdown in Shanghai heeft ook gevolgen voor een aantal fabrieken. Tesla's Gigafactory in Shanghai legt de productie vier dagen stil, aangezien de fabriek in het deel van de stad ligt waar de eerste lockdown aan de gang is.

China legde eerder deze maand ook andere exportknooppunten, waaronder Changchun en Shenzhen, plat vanwege lockdowns. De restricties in Shenzhen zijn sindsdien versoepeld.

LEES OOK: Lockdowns in China raken Apple en Volkswagen