De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, maakt zich zorgen over de hardnekkige inflatie in het land en vindt het daarom te riskant om op korte termijn te beginnen met renteverlagingen. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde notulen van de beleidsvergadering van 30 april en 1 mei.

“De deelnemers merken op dat de inflatie het afgelopen jaar weliswaar is afgenomen, maar dat er de afgelopen maanden geen verdere vooruitgang is geboekt in de richting van de doelstelling van 2 procent”, staat er te lezen in de notulen. “De recente maandelijkse gegevens laten aanzienlijke stijgingen zien in zowel de goederen- als de dienstenprijsinflatie.”

Sommige Fed-bestuurders zeiden tijdens de vergadering van begin deze maand bereid te zijn “om het beleid verder aan te scherpen als de inflatierisico’s zich zodanig zouden manifesteren dat een dergelijke actie gepast zou zijn”.

Er werd tijdens de vergadering unaniem gestemd om de beleidsrente in een bandbreedte tussen de 5,25 procent en 5,5 procent te houden.

Hardnekkige inflatie in de VS

Sindsdien is er lichte vooruitgang geboekt. In april is de Amerikaanse inflatie uitgekomen op 3,4 procent, een maand eerder was dat nog 3,5 procent.

De kerninflatie, zonder voedings- en energieprijzen, lag in april op 3,6 procent. Dat is het laagste cijfer sinds april 2021.

Maar de beleidsmakers van de Fed zijn bang dat de geopolitieke ontwikkelingen, zoals de oorlogen in Oekraïne en Palestina, wel eens roet in het eten kunnen gooien. Ze zeggen daarom dat het onzeker is hoelang het precies zal gaan duren voor de inflatie terugzakt naar de doelstelling van 2 procent en hoelang de rentetarieven daarvoor hoog gehouden moeten worden.

LEES OOK: Gaat Donald Trump de onafhankelijkheid van de Amerikaanse centrale bank aanvallen? De gevolgen kunnen groot zijn