Scarlett Johansson klaagt Disney aan voor de dubbele release van ‘Black Widow’, de Marvel-film waar de actrice de hoofdrol in speelt.

Disney heeft de film in de bioscopen en op de eigen streamingsdienst Disney+ uitgebracht.

De trend om films online en in de bioscoop uit te brengen en de aanklacht van Johansson daartegen, kunnen filmindustrie veranderen.

Dit is wat je moet weten over Johanssons strijd met Disney.

De Marvel-film Black Widow, is een van de films die Disney heeft uitgebracht in zowel de bioscopen als op de eigen streamingsdienst Disney+ – een ongekende zet van het entertainmentbedrijf.

Regisseurs speculeerden over hoe dit de toekomst van de traditionele filmindustrie zou kunnen beïnvloeden. Streamingplatforms volgden dit voorbeeld snel om toch nog geld te verdienen aan films in een tijd dat bioscopen grotendeels gesloten waren. Veel kijkers waren blij dat ze nieuwe films thuis konden bekijken tijdens de coronapandemie.

Maar actrice Scarlett Johansson, hoofdrolspeler van ‘Black Widow’, was not amused dat de film op 9 juli zowel in de bioscoop als op Disney+ verscheen. Ze spande vorige week een rechtszaak aan tegen Disney. Daarmee is ze de eerste die het entertainmentbedrijf in een moeilijke situatie brengt nadat die de keuze maakte om films zowel online als in de bioscoop uit te brengen.

Dit is wat je moet weten over de rechtszaak van de Black Widow-ster tegen Disney:

Wat is er gebeurd?

Vorige week donderdag werd Johanssons rechtszaak openbaar gemaakt. De actrice beweert dat Disney, de eigenaar van Marvel, haar contract heeft geschonden door Black Widow uit te brengen op haar streamingsplatforms en in de bioscoop.

Johanssons salaris is grotendeels gebaseerd op de kaartverkoop in bioscopen. De film van haar personage bracht wereldwijd 158 miljoen dollar in het laatje. Disney verdiende echter 60 miljoen dollar aan de thuisverkoop van de film.

Om films te kunnen streamen die nog in de bioscoop draaien, moeten Disney+-leden Premier Access aanschaffen. In Amerika betalen leden 30 dollar voor deze dienst naast hun gewone abonnementskosten. In Nederland kost Premier Access 21,99 euro.

Johansson loopt door de vertoning via Disney+ 50 miljoen dollar aan verwachte opbrengst van bioscoopkaartjes mis, liet een anonieme bron aan de Wall Street Journal weten.

Dave Galluzzi, Marvels hoofdadvocaat, bevestigde een traditionele release in de bioscopen aan Johansson en haar team, zo blijkt uit een e-mail uit 2019 die aan het dossier van de rechtszaak is toegevoegd.

"We begrijpen dat als het plan verandert, we dit met jou moeten overleggen om tot een overeenkomst te komen, aangezien de deal gebaseerd is op (zeer grote) kaartverkoopbonussen", schreef hij.

Wij zijn de hoofdpersonen?

Actrice Scarlett Johansson, The Walt Disney Company (Disney) en Marvel Entertainment, onderdeel van Disney.

Wat heeft Disney hierover te zeggen?

"De rechtszaak van Johansson heeft geen enkele waarde", zei een woordvoerder vorige week tegen Insider. De zegspersoon noemde de aanklacht "bijzonder triest en verontrustend" en zei dat die de "harteloze minachting" toont van de tegenpartij voor de "afschuwelijke en langdurige wereldwijde gevolgen" van de coronapandemie.

John Berlinski, Johanssons advocaat, spreekt die bewering tegen in een e-mail aan Insider. Hij schrijft dat Disney zich achter COVID-19 "verschuilt". De pandemie zou een vals voorwendsel zijn om films online uit te brengen, om zo "het aantal abonnees (van de streamingsdienst, red.) te verhogen en daarmee de aandelenprijs op te krikken".

Disney zegt echter dat het "volledig heeft voldaan" aan Johanssons contract en liet weten dat de actrice nog meer kan verdienen met de verkoop van Black Widow op Disney+, naast de 20 miljoen dollar die ze al heeft ontvangen. Hiermee maakte het bedrijf het salaris van de actrice publiekelijk bekend, wat niet gebruikelijk is.

Johansson is naar verluidt niet de enige die het oneens is met de dubbele release door Disney. Marvel zou ook niet blij zijn met de beslissing om Black Widow zowel online als in de bioscoop uit te brengen, deels omdat dit tot piraterij zou kunnen leiden.

Wat staat er op het spel?

Johanssons rechtszaak kan de manier waarop Hollywood talent betaalt en contracteert veranderen. De industrie zou hierna meer rekening kunnen houden met streamingdiensten die nog altijd aan populariteit winnen.

Zoals Berlinski vorige week in een e-mail aan Insider liet weten, zal de rechtszaak niet de "laatste zaak zijn waarin Hollywood-talent opstaat tegen Disney." Ook liet hij weten dat "het duidelijk maakt dat wat het bedrijf ook zegt, het wettelijk verplicht is om contracten na te komen."

Sommigen pleiten ervoor dat acteurs vooraf betaald krijgen als films op streaming sites worden uitgebracht. Dit zou situaties zoals die van Johansson kunnen voorkomen.

De zogenaamde streamingoorlog is tijdens de pandemie heviger geworden. Partijen als Warner Bros', HBO Max, Disney+ en andere diensten brachten films van hoge kwaliteit uit. Dat deed het aantal abonnees en hun nettowinst stijgen.

Maar de bioscopen, die al hard geraakt zijn door de pandemie, lijden eronder. Ze zijn nog ver verwijderd van herstel. Zoals Insider eerder meldde, heeft Black Widow Disney meer voordeel opgeleverd dan de bioscopen.

Lees meer over Disney: