Netflix krijgt serieuze concurrentie, ook in Nederland. Zowel Apple als Disney lanceren eigen streamingdiensten met films en series.

Techreus Apple maakte dinsdag bekend dat het vanaf 1 november een streamingdienst lanceert. Ook in Nederland is die dan beschikbaar voor 4,99 euro per maand. Bij aankoop van een iPhone, iPad, Apple TV, en de Mac van Apple krijgen gebruikers Apple TV+ één jaar gratis op proef. Er zullen negen eigen series beschikbaar zijn voor Apple’s streamingdienst.

Netflix krijgt niet alleen concurrentie van Apple, ook Disney mengt zich in de strijd. Disney+ start officieel per 12 november. De dienst is in – alleen in Nederland – vanaf 12 september twee maanden op proef te gebruiken, meldt Tweakers. Je hebt dan beperkt toegang tot de catalogus.

Disney+ komt in het eerste jaar met 25 nieuwe series en tien nieuwe speelfilms. Later zullen ook superheldenfilms van Avengers en Captain Marvel en bekende Disney-animatiefilms op Disney+ worden vertoond. Disney gebruikt die content dan weer exclusief voor Disney+. Grote troef van Disney+ is de Star Wars-reeks.

Grote vraag is natuurlijk of Apple TV+ en Disney+ de dominantie van Netflix kunnen aantasten. Begin dit jaar had Netflix liefst 3 miljoen klanten in Nederland.

Abonnement: Netflix versus Apple TV+ en Disney+

Met 4,99 euro per maand zit de prijs van Apple TV+ duidelijk onder die van Netflix. Daar betaal je in Nederland 8 euro per maand en 14 euro voor het meest uitgebreide pakket. Disney+ gaat een euro onder Netflix zitten en rekent 6,99 euro per maand.

De prijs van Apple én Disney is lager, maar Netflix heeft dan ook meer dan 400 eigen series in zijn catalogus. Apple heeft daarbij vergeleken een beperkt aanbod. Analisten van de Bank of America Merrill Lynch wijzen er ook op dat Netflix naast de eigen producties bijna 4.000 films en ruim 1.800 series beschikbaar heeft. Ze baseren zich op cijfers van SNL Kagan, een mediaonderzoeksbureau.

Apple zal volgens de analisten alles op alles zetten om hitseries te maken. Het bedrijf zou 6 miljard dollar investeren in eigen, originele content voor programma's op Apple TV+. Maar volgens analisten van de Bank of America Merrill Lynch kan Apple daarmee niet tippen aan de catalogus van Netflix, bekend van onder meer series als House of Cards en The Crown.

Netflix kan voortbouwen op bekende series die populair zijn bij de consumenten. Totdat de catalogus van Apple en Disney vergelijkbaar is met die van Netflix of Amazon, is Apple TV+ leuk om erbij te hebben. Het is geen serieuze vervanger van Netflix met zijn enorme catalogus van eigen series en series in licentie.

Sterke positie Netflix ook nu concurrenten als Apple TV+ en Disney+ opkomen

De bijna 160 miljoen wereldwijde abonnees geven Netflix een flinke voorsprong op de opdoemende concurrentie. Volgens Bank of America kan Netflix als winnaar uit de streaming-oorlog naar voren komen, als het de groei weet vast te houden.

Hoe kijken beleggers naar Netflix? De aandelen Netflix zijn bijna een vijfde gedaald in de afgelopen drie maanden. De groei van het aantal abonnees vertraagde en de winst in het tweede kwartaal viel analisten tegen.

Lees meer over Netflix en streamingdiensten: