Het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco is van plan opnieuw aandelen te gaan verkopen. Volgens bronnen gaat het om een verkoop met een waarde van minstens 10 miljard dollar. Mogelijk komt er donderdag al een aankondiging van het bedrijf en dan zou zondag de verkoop kunnen beginnen.

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman (MBS) moet nog wel definitieve goedkeuring geven, aldus de ingewijden. Investeerders uit het Midden-Oosten en ook Europa hebben interesse getoond, zeggen ze.

Saudi Aramco maakte eind 2019 zijn debuut op de beurs in Riyad. Met die beursgang werd in totaal meer dan 29 miljard dollar opgehaald, waarmee het de grootste aandelenverkoop ooit was.

Een reeks grote banken, waaronder Goldman Sachs, Citigroup en HSBC, zouden de nieuwe aandelenverkoop begeleiden.

Met de opbrengst kan Saudi Aramco meer investeren in zijn andere activiteiten, zoals aardgas, raffinage en chemicaliën. Het bedrijf is namelijk bezig om minder afhankelijk te worden van de productie en verkoop van olie.

Aandelenverkoop Saudi Aramco nodig voor financiering Neom

Ook komt de opbrengst van de aandelenverkoop van pas bij de bouw van de futuritische stad Neom.

Dit project maakt deel uit van het Vision 2030-plan van MBS om de economie van het land te diversifiëren en minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen, die de bron zijn van de rijkdom van de staat. De ontwikkeling van Neom is gericht op technologische innovatie en toerisme.

Klein probleem bij dit project: het is ontzettend duur. De totale kosten zouden in de honderden miljarden dollars kunnen lopen. Daarom snijdt het land nu in zijn ambitieuze plannen: naar verluidt is recentelijk een ontziltingsproject ter waarde van 1,5 miljard dollar geschrapt.

Ook de opmerkelijke, liggende wolkenkrabber 'The Line' zou moeten inleveren. Van de beoogde lengte van 170 kilometer zou tegen 2030 slechts zo'n 2 kilometer af zijn, meldde persbureau Bloomberg in april.

Sfeerbeeld van The Line, de liggende wolkenkrabber van de futuristische stad Neom in Saudi-Arabië.
Sfeerbeeld van The Line, de liggende wolkenkrabber van de futuristische stad Neom in Saudi-Arabië.
NEOM

Lees ook: Ontwerpers van Neom zijn bezorgd dat de horizontale wolkenkrabber The Line fataal zal zijn voor grote aantallen vogels

Saudi Aramco vergroot productiecapaciteit niet

Begin dit jaar werd nog bekend dat Saudi Aramco een streep heeft gezet door zijn plannen om de productiecapaciteit te vergroten. Het was de bedoeling dat de productiecapaciteit zou groeien naar 13 miljoen vaten per dag in 2027. Momenteel staat de maximale capaciteit op 12 miljoen vaten.

Saudi Aramco produceert nu dagelijks 9 miljoen vaten. Dat komt door de productiebeperkingen door oliekartel OPEC+ om de olieprijzen aan te jagen.

Het dividend van het staatsbedrijf is van groot belang voor de overheidsfinanciën van Saudi-Arabië.

LEES OOK: Saudi-Arabië levert het eerste deel van de futuristische stad Neom op: het luxe-eiland Sindalah moet luxetoeristen en liefhebbers van jachten aantrekken