Op 9 februari toont Samsung zijn beste smartphonemodellen voor dit jaar. De telefoonfabrikant trekt dan het doek van de langverwachte Samsung Galaxy S22, die dit jaar vermoedelijk drie modellen telt.

Maar net als bij de jaarlijkse iPhone-presentatie, is ook bij de nieuwe Galaxy S22 het meeste al bekend voordat de telefoon aan het publiek getoond wordt. We zetten de belangrijkste informatie voor je op een rij.

Uiterlijk verandert nauwelijks

De laatste paar jaar zien we bij de meeste smartphones geen grote veranderingen qua uiterlijk meer. De inspiratie lijkt weg, ook bij Samsung, want de nieuwe line-up gaat volgens de gelekte documenten erg veel lijken op de huidige S21-modellen.

De nieuwe schermen worden mogelijk iets kleiner en voorzien van een glazen achterkant. De S22 krijgt een 6,06-inch scherm (was 6,1-inch op de S21), de S22 Plus 6,55-inch (was 6,6-inch) en de Ultra 6,81-inch (was 6,8-inch). Allemaal met een 120Hz-verversingssnelheid en FHD+-resolutie (1080×2340 pixels), met uitzondering van de S22 Ultra, want die krijgt een QHD+-scherm (1440×3080 pixels).

Natuurlijk krijgt de S22-koper de keuze uit wat nieuwe kleuren. Naast de standaard zwart en wit, lijkt het erop dat ook roségoud, groen en donkerrood tot de opties behoren.

De Samsung Galaxy S21 FE. Foto: Samsung
De Samsung Galaxy S21 FE. Foto: Samsung

Geen grote technische veranderingen

Ook qua technische specificaties is er weinig spannends. De nieuwe processor is een klein stapje sneller dan zijn voorganger en de accu's worden wat groter. Volgens de geruchten zou de Exynos 2200, die voor Europa geleverd wordt, 20 procent sneller zijn en 30 procent minder energie verbruiken.

Daarnaast gaan de laadsnelheden iets omhoog naar 45W met een draadje en 25W zonder draadje. In beide gevallen gaat het om bijna een verdubbeling ten opzichte van wat er met de S21 mogelijk was (25W bekabeld en 15W draadloos).

&nbsp

S22 mogelijk iets goedkoper

Volgens de geruchten zou Samsung dit jaar de prijzen van de nieuwe modellen iets willen verlagen. Dat zou betekenen dat een instapmodel Galaxy S22 849 euro kost. De Galaxy S22 plus zou Samsung dan 1.049 euro moeten opleveren en een Galaxy S22 Ultra is dan verkrijgbaar vanaf 1.249 euro. Anderzijds zijn er ook geruchten dat de telefoons 100 dollar duurder worden. Dat lijkt wat onwaarschijnlijker.

Of de nieuwe modellen gelijk bij de lancering verkrijgbaar gaan zijn? Dat is ook nog onduidelijk. Er gaan meerdere geruchten dat het zeker later wordt en dat de levering tot 3 maanden op zich kan laten wachten. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de leveringsproblemen en chiptekorten die door de pandemie zijn ontstaan.

Welke van deze geruchten waar zijn, zien we volgende week. Op 9 februari houdt Samsung het Galaxy Unpacked-event, waarbij het alle nieuwe telefoons zal tonen.

LEES OOK: Samsung toont een elastisch OLED-scherm – en wil die technologie gaan inzetten voor een oprolbare telefoon